Saborovanje uz srpsku pjesmu

0

SOKOLAC – Prvi sabor srpskog izvornog pjevanja na Sokocu okupio je danas u porti hrama Romanijska Lazarica 27 pjevačkih društava i izvornih grupa iz Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i brojne posjetioce.


Sabor je otvorio zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić poželivši gostima dobrodošlicu u srce Romanije u ime grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac.

„Kada pjevamo krasi nas zajedništvo. Tada smo jači, a danas posebno naše društvo treba da krasi sloga i zajedništvo, jer samo tako jaki možemo čvrsto da stojimo pred svim izazovima koji su pred našom Republikom Srpskom“, poručio je Vučetić.

On je rekao da grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac rade na njegovanju, poštivanju i održavanju ovakvih i sličnih manifestacija.

Protojerej-stavrofor Boris Banduka iz Crkvene opštine Sokolac istakao je da su današnji gosti dične i ponosne Romanije najbolji čuvari srpske tradicije.

„Pristigli ste iz svih krajeva u kojima žive Srbi, na divnu i slavnu srpsku goru koja je primila u svoja njedra najbolje i najveće sinove srpskog naroda, koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali ono što je najdragocjenije za našu slobodu – svoje živote“, rekao je Banduka.

Delagacija sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva „Zavičaj“ položila je vijence na Centralni krst u Vojničkom spomen groblju „Mali Zejtinlik“, na Centralno spomen obilježje borcima poginulim u minulom ratu Sarajevsko-romanijske regije, Spomenik solunskim dobrovoljcima romanijskog kraja i na Spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu na Sokocu.

Nikola Erić, član izvorne pjevačke grupe „Mladost“ iz Pala, jedne od najstarijih u Republici Srpskoj, kaže da mlade generacije sve manje razumijevanja i volje imaju za njegovanje srpske izvorne pjesme.

„Naša ženska i muška izvorna pjevačka grupa je na najbolji način pronijela tradiciju izvorne romanijske pjesme u svim krajevima Srpske, Srbije i Crne Gore i time se ponosimo, ali je danas sve manje onih koji hoće pomoći naš odlazak na nastupe“, rekao je Erić.

Erić je naveo da je danas izvorna grupa „Mladost“ trebala učestvovati na „Zlatnom opanku“ u Valjevu, ali da nisu imali dovoljno sredstava za to.

Na Saboru na Sokocu danas su nastupale izvorne grupe „Zagorje“ iz Kalinovika, „Plavi neven“ i „Ognjište“ iz Foče, „Ilićka“ iz Brčkog, „Potkovalj“, „LJubišnja“ i „Bjelovo brdo“ iz Pljevalja, „Slavija“ i „Srđan Knežević“ iz Istočnog Novog Sarajeva, „Mladost“ sa Pala, „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Užičke ere“ iz Užica, „Izvor“ iz Čajniča, „Sarajevsko polje“ iz Bijeljine, „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Rogatice, „Stari Grad“ iz Vučije Luke, „Sveti Đorđe“ iz Kolašina, „Zvuci Kadinjače“ iz Zaglavka, „Vojkovičanke“ iz Vojkovića, Zavičajni KUD „Izvor“ iz Doboja, „Raspjevani Zlatibor“ sa Zlatibora, Muška pjevačka grupa KUD Nevesinje iz Nevesinja i domaćin Pjevačka grupa „Zavičaj“ sa Sokoca.

Saborovanje u porti hrama Romanijska Lazarica na Sokocu završeno je podjelom zahvalnica donatorima i 27 zahvalnica svim izvornim društvima i grupama koji su u narodnim nošnjama i uz izvornu pjesmu u defileu prošetale glavnom ulicom na Sokocu.

Organizatori Sabora izvorne srpske pjesme u Sokocu su, nedavno formirano Kulturno-umjetničko društvo „Zavičaj“ i Ustanova za kulturu Sokolac.

Pokrovitelj manifestacije je grad Istočno Sarajevo, a donatori preduzeće „Šume Srpske“ i nekoliko sokolačkih privrednih društava iz oblasti drvoprerade.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare