Saborni hram Presvete Bogorodice proslavio krsnu slavu

0

ZVORNIK – Osvećenjem krstova i zvona, te rezanjem slavskog kolača, Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku, koji je u izgradnji, proslavio je danas krsnu slavu Malu Gospojinu.

Krstove i zvona osveštao je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji je uz sasluženje sveštenstva, slomio slavski kolač.

Kum zvona Sabornog hrama, u ime Vlade Republike Srpske, je Željka Cvijanović, koja je ovlastila predsjednika Građevinskog odbora za gradnju Sabornog hrama Zorana Stevanovića da zastupa kumstvo.

Kumovi krstova su Milan Stanojević iz Roćevića, Dragan Milovanović iz Pilice i Živojin Zarić iz Malog Zvornika.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Savić poklonila je Sabornom hramu Jevanđelje.

Nakon litije oko Sabornog hrama, episkop Hrizostom rekao je da je današnji dan veličanstven razlog prvog molitvenog sabranja vjernika u ovom hramu.

„Svima nama od radosti igra srce, jer se izvršava jedan viševjekovni zavjet da se ovdje u Zvorniku podigne hram dostojan vjere, nade i ljubavi ovog naroda prema Bogu, hram koji će oslikavati veličinu njegovog stradanja i mučeništva kroz vjekove“, rekao je vladika Hrizostom.

Ističući da je Zvornik veoma bitan i značajan grad i to ne samo u sadašnjoj stvarnosti i da je još značajniji bio u prošlosti, episkop Hrizostom je rekao da je preko ovog grada prolazilo sve, a da je srpski narod bio na toj vjetrometini, gdje su ga „šibali vjetrovi sa svih strana“.

„Srpski narod Zvornika i šire okoline zaista je zaslužio ovaj veliki hram koji se gradi u slavu Božiju“, rekao je episkop Hrizostom i dodao da je ovaj hram jedan u nizu graditeljskih i zadužbinarskih radova, što posebno treba da raduje narod Zvornika.

Stevanović, koji je i načelnik opštine Zvornik, rekao je da je ovo veliki dan za pravoslavne građane u Zvorniku i da je zahvalan svima koji su pomogli i pomažu gradnju Sabornog hrama.

„Do sada je uloženo više od dva miliona KM za izgradnju hrama i ako Bog da, iduće godine u ovo vrijeme počećemo sa izvođenjem unutrašnjih radova, jer se nadam da će vanjski radovi biti završeni“, rekao je Stevanović.

On je dodao da je srećan što se gradnja Sabornog hrama dešava u ovo vrijeme i što je dobio zadatak da vodi ovaj častan posao.

Osvećenju krstova i zvona, kao i krsnoj slavi, prisustvovao je veliki broj građana Zvornika.

Prema projektu, koji je uradio arhitekta Dragan Jevtić, visina centralne kupole Sabornoig hrama iznosi 33 metra što simbolizuije godine života Isusa hrista provedene na zemlji, dok su zvonici – sjeverni i južni visoki po 55 metara.

Zemljište za Saborni hram je, 8. avgusta 2008. godine, osveštao tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, nakon čega su se stekli uslovi za njegovu gradnju.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.zvornikdanas.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare