Saborni hram obilježava krsnu slavu

0

ZVORNIK – Zvornički Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice obilježava danas krsnu slavu – Malu Gospojinu.
Svetu liturgiju, pred mnoštvom vjernika, služilo je mjesno sveštenstvo, a nakon darivanja krstova, crkvenih barjaka i ikona, litija je obišla oko hrama u izgradnji.

Slavski kolač slomili su sveštenici Vidoje Lukić, Rade Tešić, Jovica Maksimović, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i vjernici.

Sveštenik Maksimović čestitao je slavu hrama, ističući da je praznik Mala Gospojina početak jevanđelja.

„Radujmo se danas u ovom prelijepom hramu, ugledajmo se na Bogorodicu koju proslavljamo, a time i na Hrista čiji će lik biti utkan u biće naše. Mi ćemo životom svojim, vjerom i milosrđem, svjedočiti da je zaista Bog sa nama“, rekao je Maksimović.

Proslava krsne slave hrama biće nastavljena večernjom službom, nakon čega će biti organizovano narodno veselje.

Gradnja Sabornog hrama počela je 8. avgusta 2008. godine. Hram ima pet kupola, od kojih je centralna visoka 33 metra, što simbolizuje godine Isusa Hrista provedene na zemlji, te dva zvonika sa krstovima visine po 55 metara, dok je hram sa oltarom širok 19, a dugačak 20 metara.

Saborni hram, koji je još u izgradnji, prva je pravoslavna bogomolja koja se na području Zvornika gradi nakon skoro dva vijeka, jer je hram Rođenja Svetog Jovana Preteče izgrađen 1823. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare