Sabor guslara: Pobjednik takmičenja Vukan Đuka

0

Član Guslarskog društva “Filip Višnjić” iz Bijeljine Vukan Đuka pobjedik je 19. Sabora guslara Republike Srpske koji je održan na Sokocu pod nazivom “Romanijo, goro od junaka”, a na kome su nastupila 22 guslara. Drugi je bio Boško Golijanin iz Guslarskog društva “Gavrilo Princip” iz Istočnog Starog grada, dok je treće mjesto zauzeo Vitomir Andrić iz Guslarskog društva “Filip Višnjić” iz Istočnog Sarajeva.

Na ovom saboru sinoć su nastupili i članovi Guslarskog društva “Romanija” sa Sokoca, kao i članovi Guslarskog društva “Starina Novak” sa Pala.

Otvarajući manifestaciju, Zoran Rebrinović, sekretar Saveza guslara Republike Srpske, koji je organizator ove manifestacije, istakao je da su ove godine uvedene novine u glasanju za najboljeg guslara revije, koga biraju učesnici, a ne kao do sada – stručni žiri i publika.

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić rekao je na svečanosti da su sa ovih prostora potekla mnoga poznata guslarska imena, kao što su Kosta Plakalović, Miladin Pandurević, Žarko Milić, koji su na brojnim takmičenjima osvajali prva mjesta.

On je napomenuo da je ovo najstarija kulturna manifestacija ovog oblika na prostorima Srpske koja njeguje srpsku epsku poeziju, slobodarski duh i tradiciju srpskog naroda.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, Skupština opštine Sokolac i Šumsko gazdinstvo “Romanija” sa Sokoca.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments