Sa smijehom kroz srpski jezik

0

ZVORNIK – Lingvista Milorad Telebak večeras je u Zvorniku kazivao jezičku monokomediju „Sa smijehom kroz srpski jezik“ u okviru manifestacije „Svetosavska nedjelja 2013“.

Telebak, koji je po struci lingvista, ali već tridesetak godina radi u pozorištu i kao lektor, rekao je da je u ovoj monokomediji na neki način ujedinio struku i pozorište.

„Ovo je neka vrsta komedije, ali je poučna zato što se uz svaki vic daje neka jezička pouka ili uz svaku jezičku pouku neki vic, i to biva vrlo zanimljivo, korisno i lako pamtljivo“, pojasnio je Telebak.

On je rekao da je sa monokomedijom „Sa smijehom kroz srpski jezik“ nastupao širom Republike Srpske i da je svuda veoma dobro primljena i prihvaćena kao nešto korisno.

Telebak smatra da škola danas ne pruža učenicima ono što bi trebalo, zbog čega su jezičko obrazovanje i jezička kultura na prilično niskom nivou.

„S druge strane i mediji, posebno moćna televizija, ne vode baš dovoljno računa o tome da su oni ti koji izgrađuju jezičku kulturu svojih gledalaca“, rekao je Telebak.

On je ocijenio da uticaj televizije danas nije nimalo dobar, te da ona više kvari jezički osjećaj nego što doprinosi njegovom izgrađivanju. „To je zato što se taj moćan medij ne pridržava normi standardnog jezika i gramatike srpskog jezika“, rekao je novinarima Telebak.

On je dodao da između jezika i naroda stoji znak jednakosti. „Ako ne sačuvamo jezik, nestaće i naroda“, poručio je Telebak.

Na programu „Svetosavske nedjelje 2013“ sutra je Izbor sportiste godine, a u subotu, 26. januara, Svetosavska akademija na kojoj će besjediti profesor Branko Savić.

Na školsku slavu Svetog Savu u školama će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača, a završni događaj je Svetosavski bal, koji će biti održan u subotu, 2. fabruara.

„Svetosavsku nedjelju 2013“, koja traje od 22. januara do 2. februara, organizuju Dom omladine Zvornik, SPKD „Prosvjeta“, KUD „Sveti Sava“ i Crkvena opština Zvornik, a pokrovitelj je zvornička opština.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare