Sa rukovodstvom Doma zdravlja prevazići probleme

0
Sa rukovodstvom Doma zdravlja prevazići probleme

ISTOČNO SARAJEV – Načelnici opština Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Istočne Ilidže Marinko Božović najavili su danas da će sa rukovodstvom Doma zdravlja Istočno Sarajevo pokušati prevazići probleme koje imaju sa nezadovoljnim medicinskim osobljem, uz ocjenu da je do problema došlo zbog nedostatka komunikacije.

Na današnjem sastanku načelnika ove dvije opštine, koje su osnivači Doma zdravlja, sa rukovodstvom i nezadovoljnim radnicima, Ćosić je poručio da je potrebno raditi na boljoj komunikaciji između rukovodstva i šefova službi.

„S jedne strane, doktori ne vjeruju da nemedicinsko osoblje može na adekvatan način da vodi Dom zdravlja, a sa druge strane rukovodioci na određen način imaju podozrenje prema doktorima, imajući u vidu kako funkcionišu njihove službe“, pojasnio je Ćosić.

On je precizirao da je dogovoreno sa doktorima da svoje probleme koje su danas usmeno iznijeli, dostave napismeno i da pokušaju da ih riješe jedan po jedan.

Ćosić i Božović saglasili su se da zakonski uslovi za štrajk radnika u toj zdravstvenoj ustanovi nisu ispunjeni.

Ćosić je naglasio da dvije opštine koje zajednički upravljaju Domom zdravlja dobro sarađuju, te da nisu imali probleme prilikom imenovanja rukovodilaca, a ni kada je u pitanju nastavak gradnje novog dijela Doma zdravlja, pa je prije nekoliko dana potpisan je ugovor o završetku druge faze radova na objektu.

On je rekao da su plate u Domu zdravlja redovne, ali da ih je šef finansija upoznala da će ustanova ove godine imati negativan finansijski rezultat, te da će opštine procijeniti da li je taj rezultat nastao kao posljedica različitog knjiženja određenih prihoda i rashoda.

Ćosić kaže da je najbitnije je da se medicinskom osoblju u ovoj zdravstvenoj ustanovi omogući da imaju što bolje uslove za rad kako bi pacijenti imali što bolju i kvalitetniju zdravstvenu njegu.

Ćosić je istakao da opština stoji iza svog vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Danila Kujačića, te da će o njegovoj odgovornosti u novonastalom problemu biti naknadno razgovarano, ali da do njegove smjene u skorije vrijeme neće doći.

Prema Ćosićevom mišljenju, Domom zdravlja ne mora isključivo upravljati neko ko je medicinske struke, već stručan i odgovoran čovjek koji ispunjava zakonom predviđene uslove.

Božović smatra da problemi u Domu zdravlja Istočno Sarajevo nisu pojedinačan slučaj, već da je to dio ukupne priče jednog sistema koji pokazuje svoje nedostatke kada je u pitanju funkcionisanje zdravstvene zaštite.

On je dodao da će se na dnevnom redu lokalnih skupština naći i izvještaji o finansijskom poslovanju i planu rada Doma zdravlja za narednu godinu, te da će se odbornici o tome izjasniti glasanjem.

„Ukoliko dođe do podrške odbornika našim predstavnicima u ovoj ustanovi onda neće biti razloga za smjenu, a ukoliko se glasanjem odluči da oni ovu ustanovu nisu vodili na adekvatan način i da im negativan izvještaj, naravno da će se pokrenuti to pitanje“, naveo je Božović.

Predstavnik grupe nezadovoljnih radnika Doma zdravlja Istočno Saraje stomatolog Milan Rakita rekao je da oni nisu zadovoljni današnjim sastankom jer je, kako kaže, očigledno da načelnici podržavaju altuelno rukovodstvo, te da će naknadno biti odlučeno da li će biti najavljenog štrajka zaposlenih u Domu zdravlja.

On je dodao da je samo jedan radnik od 56, koliko ih je tražilo odlazak rukovodstva, povukao svoj potpis.

Tokom jučerašnjeg protesta radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo zatražili su odlazak direktora i zamjenika direktora ove zdravstvene ustanove Tijane Gavrić i Danila Kujačića i zaprijetili da će u suprotnom za desetak dana potpuno obustaviti rad.

U saopštenju medijima Gavrićeva i Kujačić su istakli da je protest nezadovoljnih radnika Doma zdravlja organizovan zbog ličnih ambicijama pojedinih učesnika koji žele da smjenom rukovodstva zauzmu pojedina rukovodeća mjesta toj zdravstvenoj ustanovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments