Sa krova Evrope kod načelnika opštine

0
Sa krova Evrope kod načelnika opštine

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić primio je danas planinarku Jelenu Simović koja je prošle sedmice osvojila najviši vrh Evrope, Elbrus u Rusiji, koji se uzdiže 5.642 metra iznad mora.

Osvajanjem ugašenog vulkana na Kavkazu, koji je zbog surovih vremenskih uslova izuzetno opasan, pa nosi naziv „planina smrti“, dvadesettrogodišnja Fočanka postala je najmlađa žena iz BiH koja se popela na krov Evrope.

Mašić je istakao da je Simovićeva ovim obradovala svoje sugrađane i nastavila niz uspjeha koje su prethodnih dana započeli fočanski matematičari na svjetskoj olimpijadi i sportisti na Međuopštinskim omladinskim igrama.

„Ovih dana imali smo više lijepih i radosnih povoda da primimo mlade ljude i iskažemo im zahvalnost. Sve to govori da u Foči ima potencijala, a lokalna zajednica će uvijek podržavati takve talente i njegovati ono što predstavlja budućnost ovog grada i Republike Srpske“, rekao je Mašić.

Simovićeva, koja je od Mašića dobila i novčanu nagradu, kaže da joj je drago što je lokalna zajednica prepoznala ovaj uspjeh.

„Ovo je uspjeh i za opštinu Foča, pogotovo ako se ima u vidu podatak da sam najmlađa žena iz BiH koja se popela na Elbrus. Načelnik opštine i ovoga puta je pokazao da ima sluha za sve lijepo što se dešava u Foči“, rekla je Simovićeva.

Prethodna najveća visina koju je osvojila iznosila je 4.800 metara na Mon Blanu, a za uspon na 5.642 metra, ističe, tijelu je trebalo veliko prilagođavanje.

„Pripreme pred sami uspon traju pet dana, da bi se tijelo aklimatizovalo, napunilo kiseonikom i snagom. Kada smo krenuli na završni uspon bilo je oko minus 25 stepeni po Celzijusu, ali je pred sam vrh počeo da duva jak vjetar, tako da je subjektivni osjećaj da je bilo minus 40 stepeni“, rekla je Simovićeva.

Ona se na Elbrus popela prošlog vikenda kao član ekspedicije planinara sa prostora bivše Jugoslavije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare