Rusko „njet“ spasilo stigme srpski narod

0

BEOGRAD – U Beogradu je održana tribina povodom osam godina od ruskog veta na britansku deklaraciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, a učesnici su zahvalili Rusiji jer je spriječila da Srbi, jedan od najstradalnijih naroda u Evropi, bude stigmatizovan kao genocidan.

Na tribini su, između ostalih, učestvovali predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimir Kojić, načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić, kao i direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanjau 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

Grujičić je ovim povodom izjavio novinarima da je srpski narod neizmjerno zahvalan Rusiji, odnosno tadašnjem ruskom predstavniku u UN Vitaliju Čurkinu, koji je podigao ruku protiv onoga što su htjeli da nametnu Srbima, a to je da budu nazvani „genocidnim narodom“.

On je ukazao da su Srbima, koji su doživjeli i preživjeli tri genocida, za šta ne postoji priznanje, htjeli da pripišu genocid.

Grujičić je podsjetio da se u okviru „Petrovdanskih dana“ u Srebrenici obilježava sjećanje na stradanje Srba u tom mjestu, koji su stradali na svojim ognjištima na velike praznike, slave, kada su bili nespremni, ne očekujući napade, kada su bili u krugu porodica i zatečeni, uglavnom civili, nenaoružani i goloruki.

„To uglavnom, nažalost, svijet neće da vidi, iako mi evo već 30 godina pričamo i tražimo pravdu. Porazno je da je za zločine nad srpskim narodom u Srebrenici osuđen samo jedan zločinac na tri godine, a za zločine u Bratuncu niko. Dok su Srbi, gotovo svaki vojnik koji je imao pušku, odgovarali za navodne zločine nad Bošnjacima“, rekao je Grujičić.

On je istakao da se i ovakvim skupovima želi skrenuti pažnja na stradanje srpskog naroda, te naglasio da će se to raditi sve dok neko razuman ne bude shvatio i htio da prizna da je na tim prostorima stradao, prije svega, srpski narod od 1992. do 1995, a da je sve ono što se desilo nakon 1994. posljedica događaja od 1992. do 1995. godine.

Kojić je zahvalio organizatorima za priliku da se govori o stradanju Srba u Podrinju i u Srebrenici, te dodao da je rusko „njet“ britanskoj rezoluciji spasilo srpski narod da dobije etiketu genocidnog.

„U Srebrenici nije bio genocid – to je dokazala i međunarodna komisija Vlade Republike Srpske na čelu sa Gideonom Grajfom /stručnjakom za Holokaust/, koji je jasno i nedvosmisleno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida“, naveo je Kojić.

On je podsjetio da je u Podrinju ubijeno 3.267 Srba, a da su za zločine osuđena samo četiri Bošnjaka na ukupno 29 godina zatvora, a za Srebrenicu jedno lice na tri godine, dok za Bratunac nije odgovarao niko.

„Ako znamo da je za zvjerstvo učinjeno nad dječakom Slobodanom Stojanovićem, koji je pokušao da se vrati po svog psa, Elfeta Veselji dobila svega 13 godina, onda je jasno da Sud i Tužilaštvo rade sve kako bi minimizirali srpske žrtve. Sa druge strane, pred Sudom BiH je 45 Srba osuđeno na više od 650 godina zatvora“, naveo je Kojić.

Prema njegovim riječima, jasno je da su Sud i Tužilaštvo BiH u raljama međunarodne zajednice i da oni žele da predstave istoriju onakvom kakva nije.

„Mi moramo svakim danom govoriti istinu. Nas zanima samo istina, kako bi naša djeca i buduća pokoljenja znala šta se dešavalo na području BiH, Republike Srpske i Podrinja, kako se ne bi ponovila istorija“, rekao je Kojić.

Kojić je podsjetio da Srbima njihovi stari nisu govorili o zločinima iz Drugog svjetskog rata, 1943. godine, kada je u Srebrenici za samo jedan dan ubijeno 80 srpske djece.

„To smo shvatili olako i, nažalost, ponovila nam se istorija. Do istine se može doći samo ako budemo svaki dan govorili i ako budemo njegovali kulturu sjećanja i pokušali da što više u obrazovni sistem unesemo istinu“, rekao je Kojić.

Kojić je istakao da su Srbi iz Podrinja već pokrenuli neke inicijative kojima idu ka Republičkom pedagoškom zavodu i Ministarstvu prosvjete Srpske da se što više priča i piše u knjigama o stradanju Srba u Podrinju.

Na skupu je predstavljena i knjižica koju je pripremio sudski vještak u Haškom tribunalu Božo Grbić, u kojoj se nalazi popisano 74.580 imenom i prezimenom dječaka i djevojčica ubijenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, kao i mapa stratišta.

Jovan Čakarević je u ime organizatora skupa, Udruženja „Koordinacije“ istakao da je ovaj bratski potez Ruske Federacije onemogućio onima koji mrze srpski narod da bude označen kao genocidan i stigmatizovan.

„Mislim da moramo iskazati zahvalnost Rusiji, jer su spasili sramote i našu decu i naše junačke pretke koji su uvek samo junački branili svoja ognjišta i nejač“, rekao je Čakarević.

Tribini su prisustvovali i predstavnici Ambasade Rusije u Beogradu, kao i Ruskog doma, te predstavnci beogradske opštine Zvezdara.

Tribinu su organizovala udruženja „Koordinacija“ i „Zavet srpsko-ruski“ povodom ruskog veta na britansku deklaraciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN 8. jula 2015 godine.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare