„Rusko čudo“ prvi put u Srpskoj i BiH

0

FOČA – Izložba „Rusko čudo“ Moskovskog državnog muzejskog kompleksa „Kolomensko“ o jedinstvenoj drvenoj palati cara Alekseja Mihajloviča, zajedno sa izložbom „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ na kojoj su predstavljena najzačajnija djela ruskog ikonopisa, prvi put je postavljena u Republici Srpskoj i BiH, i to u Muzeju Stare Hercegovine u Foči.

Drvena palata u Kolomensku, nalik bajkovitom gradiću, koju su njeni savremenici nazivali osmim svjetskim čudom, izgrađena 1667. godine, demontirana 100 godina kasnije i na osnovu sačuvanih skica ponovo izgrađena 2009, pravo je remek djelo ruske, ali i svjetske arhitekture.

NJena čarobna spoljašnost i jednako unikatna unutrašnjost, kao i portreti njenih vlasnika – careva i carica iz dinastije Romanov, predstavljeni su na 45 velikih fotografija.

Direktor Muzeja Snježana Kunarac kaže da izložba živopisno predstavlja rusku arhitekturu, istoriju, tradiciju i religiju.

„Uz drveni dvorac, posjetioci izložbe mogu da pogledaju i 30 fotografija-reprodukcija najpoznatijih ruskih ikona“, navela je Kunarac.

Koliki značaj za ruski narod imaju ikone najbolje govori činjenica da se lik Svetog Đorđa nalazi na državnom grbu, kao i da su čudotvorne ikone Bogorodice još od mongolsko-tatarskih najezdi, preko ratova protiv Napoleona, do Prvog i Drugog svjetskog rata, pomagale ruskom vojniku u borbi da sačuva otadžbinu.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Darko Đogo napomenuo je na sinoćnjem otvaranju izložbe da je i Crvena armija iznosila ikone na prvu liniju fronta.

„U kriznom momentu 1941. godine, kada su Nijemci već pred Moskvom, u tom čuvenom govoru Staljin borcima kazuje da treba da brane zemlju onako kako su je branili Aleksandar Nevski i Dmitrije Donski i tog momenta počinje masovno otvaranje crkava i litija, kada se ikone iznose, a Kazanjska Bogorodica borbenim avionima `kreće` kroz front. Od tog momenta, Sovjetska vojska nije samo Crvena armija, to je ruska vojska koja se bori za svoju zemlju, ikonu i crkvu, a pobjeda ruskog oružja 1945. je metafizička i kosmička pobjeda dobra nad zlom“, rekao je Đogo.

On je naveo da ruska ikona ima poseban kolorit i da u istoriji umjetnosti zauzima posebno mjesto.

„Zemlja koja je siromašna plodovima, sa kratkim ljetom i dugom zimom, ali u toj stepi prosijavaju koloritne crkve i svjetlost i zlato sa ikona koje nam govore da Bog za cijeli svijet ima neki drugi plan kupanja u svjetlosti i u njegovoj neprekidnoj milosti“, pojasnio je Đogo.

Izložba je stigla u Foču zahvaljujući srpsko-ruskom prijateljstvu, a posredstvom Ambasade Rusije u Beogradu.

Načelnik Gorske službe spasavanja Republike Srpske Nenad Ikonić kaže da se srpsko-ruska saradnja zasniva na humanitarnom radu i na razmjeni spasilačkih službi preko Ministarstva za vanredne situacije u Moskvi.

„Oni znaju da gajimo ljubav prema pravoslavlju i jednostavno su nam pružili tu čast da i mi vidimo rusko čudo bar u reprodukcijama, kao i ikone koje su zaštitinice ruskog naroda“, rekao je Ikonić.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić, a posjetioci Muzeja moći će da je pogledaju do 15. februara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments