Руси заинтересовани за изградњу гасног постројења на подручју Зворника

0

МОСКВА – Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да би на подручју Зворника требало да буде изграђено постојење за претварање природног гаса у течни и да је руски инвеститор заинтересован за овај пројекат.

„Гас се у течном стању транспортује на локацију потрошача. Претварање природног гаса у течно врши се за оне потрошаче до којих је немогуће или неисплативо градити гасну инфраструктуру“, рекао је Вишковић РТРС-у у Москви, гд‌је је разговарао са представницима више компанија у вези са пројектом гасификације Српске.

Премијер Српске је навео да би Термоелектрана Гацко могла да користи течни гас умјесто мазута, додајући да постоје и други потенцијални корисници.

„Договорили смо се да направимо пројектни задатак и сагледамо који би још потрошачи, осим Термоелектране Гацко, били корисници. Анкетираћемо све потенцијалне кориснике и доставити параметре будућем инвеститору, након чега ће бити познат износ инвестиције“, рекао је Вишковић.

Састанку је присуствовао и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, који је истакао да поједине компаније из Српске дуги низ година исказују потребу за коришћењем природног гаса.

„Студија ће бити израђена заједно са потенцијалним инвеститором“, рекао је Ђокић за РТРС.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић, који борави у радној посјети Руској Федерацији, састаће се данас са представницима компаније „Зарубежњефт“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare