Ršumović: Deca mogu da polete

0

ZVORNIK – Pisac za djecu LJubivoje Ršumović družio se danas u Zvorniku sa djecom iz Vrtića “Naša radost” i učenicima Osnovne škole “Sveti Sava”.

On je sa djecom razgovarao, pjevao sa njima svoje pjesme, recitovao im, a oni su programom koji su pripremili pokazali šta znaju.

“Druženja sa decom su ono najlepše u mom poslu. Svaki put imam utisak da ponešto oni nauče od mene, ali mnogo više naučim od njih. Imam neke fazone i sa njima proveravam kako na njih reaguju, postavljam im pitanja na koja treba brzo da odgovore”, rekao je Ršumović novinarima.

On je istakao da su brzi odgovori mališana čista poezija, jer djeca u naporu da objasne svijet oko sebe i da zadovolje onoga ko ih pita kažu ponešto fantastično, što ni jedan književnik ne može sam da izmisli.

“Te njihove izjave posle koristim u onome što pišem, a tako je nastala i knjiga `Bukvar dečjih prava`”, kaže ovaj popularni pjesnik.

Ršumović je napisao 86 knjiga i 15.000 pjesama i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

“Postigao sam možda i ono što sam mislio da nikada neću, a to je da sam napisao i roman `Zauvari`. Sada pišem drugi roman. Pisao sam pesme, a sad sam krenuo i u prozu. Kažu da pisac prozu treba da piše tek posle pedesete, a ja sam počeo posle 70 godine”, rekao je Ršumović.

On kaže da djeci nema šta da poruči, jer oni znaju šta treba, ali je odraslima sugerisao da ne ometaju djecu u odrastanju, jer, kako je rekao, “deca mogu da polete, treba samo da se sete”.

Pokrovitelj druženja sa djecom bio je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji je rekao da je ovaj događaj njegov poklon djeci povodom Nikoljdana i svih predstojećih praznika.

“Kao što su njihovim roditeljima djeca najveća sreća, ali i najveća briga, tako su isto i za lokalnu upravu na čijem sam čelu. Trudimo se da im omogućimo što bolje uslove boravka u vrtiću i što bolje uslove u školama – da bi zdravo i srećno rasla i obrazovala se. U okviru takve politike i prakse je i druženje sa Ršumovićem i takvi i slični susreti treba da postanu sastavni dio njihovog odrastanja”, ocijenio je Stevanović.

Direktor Vrtića Vukomir Stanković zahvalio je Stevanoviću, naglasivši da je dolazak pjesnika Ršumovića jedan od ljepših dana za djecu, čega će se sjećati tokom cijelog života.

Zahvalnost je izrazila i direktor Škole Nada Zekić, koja je rekla da su se susretu sa poznatim pjesnikom obradovali i učenici i nastavnici.

Djeca iz Vrtića su Ršumoviću uručila sliku Zvornika, koju su nacrtala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments