Romanijski skorup treba da bude zaštićeni proizvod

0

SOKOLAC – Romanijski skorup-kajmak treba da bude zaštićen proizvod zbog specifičnosti njegovog kvaliteta, u skladu sa iskustvima EU koja postoje na zaštiti proizvoda, rekla je konsultant NJemačkog društva za tehničku saradnju Ana Marušić-Lisac na Sokocu gdje je danas održano predavanje o ovom proizvodu.

Ona je istakla da je romanijski skorup važan proizvod jer proizvođačima sa ovog područja, kojih ima veliki broj, omogućava bolji plasman, a samim tim i bolji život zadržavanjem prihoda od prodaje.

Ana Marušić Lisac kaže da romanijski skorup ima sve preduslove da bude registrovan pod oznakom originalnosti pri nadležnom tijelu Agencije za hranu BiH, jer postoji udruženje proizvođača ovog proizvoda i dio dokumentacije koji je pripremljen za zaštitu proizvoda.

Prema njenim riječima, postoji mogućnost da i neki drugi lokalni proizvodi budu zaštićeni, a najjednostavnija procedura je da budu zaštićeni zajedničkim sertifikacionim žigom koji omogućava bolji plasman proizvoda na tržištu.

Ona je pozvala lokalne proizvođače da učine sve što mogu kako bi obilježili svoj proizvod zasluženom oznakom jer takvi proizvodi imaju lakši put do potrošača.

Današnje predavanje organizovala je Agencija za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, područna jedinica Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments