Romanijske brigade odigrale važnu ulogu u stvaranju Srpske

0

SOKOLAC – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je danas na Sokocu da su Prva romanijska pješadijska i Druga romanijska motorizovana brigada odigrale važnu ulogu u stvaranju Srpske i da su u odbrambeno-otadžbinskom ratu pokazale da su dostojne svojih predaka.
On je povodom obilježavanja Dana formiranja ovih brigada rekao da su one nastale iz brigada bivše JNA, jer su Srbi ostajali do posljednjeg momenta u jedinicama bivše države, jedine legalne i legitimne oružane formacije.

Savčić je istakao da se pokazalo kao opravdanim formiranje jedinica Vojske Republike Srpske, koja je u konačnom odbranila Srpsku – najvišu tekovinu borbe srpskog naroda.

Govoreći o aktuelnom položaju boračkih kategorija u Srpskoj, Savčić je naveo da je teška situacija kada je riječ o demobilisanim nezaposlenim borcima, te podsjetio da je pokrenuta inicijativa da borački dodatak na mjesečnom nivou dobijaju svi nezaposleni borci.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović podsjetio je na svečanosti da je srpski narod Romanije dao nemjerljiv doprinos u Sarajevsko-romanijskom korpusu, koji je brojao 20.000 boraca, od čega je 4.000 poginulo u odbrambeno-otadžbinskom ratu u spašavanju slobode i časti.

Na svečanosti povodom Dana formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovana brigade govorili su i komadant Druge romanijske motorizovane brigade Radovan Vidović, zamjenik načelnika opštine Sokolac LJubo Erić, predsjednik Odbora boračkih organizacija ove regije Željko Lalić i drugi.

U Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu služen je parastos za 285 poginulih boraca iz Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade.

Parastos je služilo lokalno sveštenstvo, uz prisustvo porodica poginulih boraca i boraca proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na centralno spomen-obilježje, na kome je upisano 1.200 imena poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, vijence su položile delegacije BORS-a, grada Istočno Sarajevo, Boračke organizacije opštine Sokolac, kao i članovi porodica poginulih boraca ove opštine.

Vijence su položile i delegacije lokalne vlasti, boračkih organizacija Pala, Han Pijeska, Trnova, te Boračke organizacije „Ilidžanski borac“, kao i zajednička delegacija Gacka i Bileće.

Delegacija sokolačke Boračke organizacije položila je vijenac i na spomen česmu u groblju gdje su sahranjena 82 borca sa područja te opštine.

Povodom Dana formiranja Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovana brigade posjećena je i Spomen soba u kojoj se nalazi 630 fotografija poginulih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, gdje je služen i pomen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare