Romanijska jela i med za posjetioce „Gospojinskih večeri kulture“

0

SOKOLAC – Posjetioci tradicionalne manifestacije „Gospojinske večeri kulture“, koja se održava na Ravnoj Romaniji, danas su imali priliku da degustiraju jela i med iz ovog kraja i pogledaju nastup mlade guslarke, dvanaestogodišnje LJubice Cvetković.

Predsjednik Kola srpskih sestara „Sveta velikomučenica Tekla“ sa Pala LJiljana Nešković rekla je da svake godine predstave romanijska izvorna jela, kajmak, pite, jegnjetinu ispod sača, uštipke, keške i sve vrste domaćih kolača.

„Ugostimo sve posjetioce i nastojimo da ostanemo i dalje čuvari naše tradicije“, izjavila je Neškovićeva novinarima.

Kolo srpskih sestara sa Pala izložilo je u etno-ambijentu romanijske kolibe u porti Manastira na Ravnoj Romaniji i ručne radove, tkanje, pletenje, vez i heklanje.

U manastirskoj porti danas je održan i Dan romanijskog meda i ljekobilja, na kome su svoje proizvode uz lokalne pčelare Udruženja „Glasinac“ izlagali pčelari-gosti iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Milinko Jovičić, član Uruženja pčelara „Sava Popović“ iz Arilja u Srbiji, kaže da treći put dolazi kod prijatelja na Sokocu i oduševljen je načinom prezentacije meda i pčelinjih proizvoda.

Veliku pažnju na saboru kod Manastira privukla je dvanaestogodišnji guslar LJubica Cvetković, član Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala, koja je Srni ispričala da je prije godinu i po dana počela da pjeva uz gusle.

„Nastupala sam više puta, dobila dosta nagrada, diploma i pohvala, a prije dva dana na takmičenju u Nevesinju, ušla sam u uži krug za odlazak na savezno takmičenje guslara“, kaže Cvetkovićeva.

Cvetkovićeva je rekla da je ljubav prema ovom instrumentu naslijedila u porodici od oca i strica i da je odlučila da se iskaže u tome, baš kako su to činili i njeni preci.

Direktor sokolačke Ustanove za kulturu „Pero Kosorić“ Irena Šućur rekla je da je cilj ove tradicionalne manifestacije da očuva tradiciju i njeguje kulturno nasljeđe glasinačkog kraja i šireg romanijskog podneblja.

Na „Gospojinskim večerima kulture“ učestovalo je 14 etno-grupa iz svih krajeva Republike Srpske i Crne Gore, frulaši i dvojničari, tri guslara i pjesnici ilanko Borovčanin Romsok sa Sokoca i Milenko Jevđević iz Banjaluke.

Tradicionalna manifestacija ove godine je održana 22. put u okviru obilježavanja Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Organizator ove manifestacije je sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“, a pokrovitelji grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare