Romanija okupila više od 60 biciklista

0

SOKOLAC – Na Sokocu se danas okupilo više od 60 biciklista iz svih krajeva Srpske, Federacija BiH /FBiH/, Srbije i Crne Gore na prvoj biciklističkoj planinskoj vožnji „Romanija zove 2021“ stazom dugačkom 70 kilometara, a prvo mjesto osvojio je Veselin Kusevija iz Kraljeva, dok je drugi Sokočanin Miladin Skoko.

Radivoje Trifunović, član sokolačkog Planinarskog društva „Glasinac“ i biciklističkog udruženja u osnivanju „Romanija-sajklinga“, rekao je Srni da je ovaj skup najbolji način da se promoviše biciklizam na Romaniji kao aktivan stil života koji donosi mnogo benefita po zdravlje ljudi, uštedu vremena provedenog u klasičnom prevozu i niz drugih prednosti.

„Može se reći da sam glavni pokretač ideje o planinskoj biciklističkoj vožnji na ovom području, ali je njenu realizaciju omogućilo desetak ljudi koji su posvećeni i ozbiljni entuzijasti u biciklizmu i planinarstvu“, naveo je Trifunović.

On je istakao da je planinski biciklizam srodan planinarenju, pa je sokolačko Planinarsko društvo „Glasinac“ baza i polazna osnova od koje se krenulo ka razvoju biciklizma na ovom području.

Na polazištu biciklističke trke kod Sportske dvorane na Sokocu među zaljubljenicima u ovaj vid sporta i rekreacije u jutarnjim časovima bio je i Radoslav Golubović, predsjednik Planinarskog biciklističkog kluba „Čiker“ iz Kraljeva, koji je prvi put na Romaniji da bi pomogao svojim prijateljima jer ima desetogodišnje iskustvo u organizovanju „Čiker-MTV“ maratona koji traje 10 dana.

Branislav Lazović iz Leposavića sa četvoricom prijatelja prvi put je stigao na Sokolac i u Republiku Srpsku i osjetio je sve ljepote „legendarne gore“ kakve je rijetko imao priliku da vidi, iako vozi od 2014. godine.

Vesna Petrović iz Beograda bicikl aktivno vozi skoro sedam godina i učestvuje na sličnim manifestacijama.

„Teško jeste, ali se spremamo i za to, kao i za sve lijepe trenutke koje doživimo na planinskim stazama“, navela je Petrovićeva, ne krijući zadovoljstvo što je Romaniju doživjela vozeći kroz predivne šumovite i visoke predjele.

Zaljubljenik u biciklizam Adis Gušo iz Goražda rekao je da učestvovao više puta na sličnim skupovima jer godinama uživa u vožnji, ne razmišljajući o nagradama i takmičenjima.

„Ko nije probao i ne zna koliko se uživa u ovoj vrsti sporta i rekreacije, pa pozivam sve mlade ljude da se okušaju na ovim stazama“, poručio je Gušo.

Igor Mučibabić je sa prijateljima iz Višegrada već poznat javnosti po pokloničim putovanjima i dugačkim stazama na biciklu, a danas je učestvovao i u vožnji na Sokocu.

On je istakao da ga raduje što biciklistička sekcija u Višegradu, koja djeluje u okviru Planinarskog društva „Stolac“, sve više okuplja ljubitelje vožnje u prirodnom ambijentu planina u tom kraju.

Učesnici današnje prve planinske biciklističke vožnje „Romanija zove“ pošli su u jutarnjima časovima stazom dugačkom 70 kilometara koja vodi od Sportske dvorane, sokolačkom glavnom ulicom, trim stazom Parka-šume Taline, makadamskim i livadskim stazama prema Ćavarinama, Ozerkovićima, Romaniji, Bogovićkim stijenama do Planinarskog doma na Ravnoj Romaniji, gdje je nastavljeno druženje ljubitelja biciklizma.

Članovi Planinarskog društva „Glasinac“ i biciklističkog udruženja u osnivanju, prije izlaska na stazu položili su cvijeće na grob svog prijatelja /32/ Pavla Ninkovića, preminulog od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći u februaru – sportiste, planinara, bicikliste, ljubitelja prirode i humaniste.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare