Riza Svete Petke donesena u zvorničku crkvu

0

ZVORNIK – Riza Svete Petke Paraskeve nalazi se u oltaru hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Zvorniku, a 10. marta biće trajno položena u tron sa ikonom Svete Petke u ovoj crkvi, potvrdila je LJiljana Radišić, predsjednica Kola srpskih sestara „Carica Milica“ u Zvorniku.

Riza je dio odežde u koji se oblače mošti Svete Petke koje se nalaze u Sabornom hramu Mitropolije Moldavije i Bukovine u rumunskom gradu Jaši, a pokloničko putovanje s ciljem donošenja svetinje organizovalo je Kolo srpskih sestara „Carica Milica“ iz Zvornika.

Radišićeva je rekla da je putovanje tokom kojeg je 18 poklonica prešlo oko 2.500 kilometara organizovano od 20. do 25. februara.

„U sjedištu mitropolije Moldavije i Bukovine mitropolit Teofan uručio je je rizu ocu Kleopi koji je sabrat manastira Krušedol, a u Rumuniji je na postdiplomskim studijama. Otac Kleopa rizu je uručio meni, a nakon toga pa do dolaska u Zvornik poklonice se više nisu odvajale od svetinje“, navela je Radišićeva.

Ona je dodala da se riza, za koju su dobile gramatu kojom se potvrđuje da potiče iz Jašija od jutros nalazi u zvorničkoj crkvi u oltaru.

„Riza će biti položena u tron sa ikonom Svete Petke u crkvi Rođenja Svetog Jovana Krstitelja 10. marta kada će biti obilježeno 190 godina od osveštanja zvorničke crkve i 780 godina od osnivanja Zvorničke mitropolije“, rekla je Radišićeva.

Starješina zvorničkog hrama jerej Miloš Zekanović rekao je da na području Zvorničko-tuzlanske eparhije rizu ima samo zvornička crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Radišićeva je izrazila veliku zahvalnost ocu Kleopi, sveštenstvu Zvorničke parohije i opštini Zvornik koja je sufinansirala troškove puta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare