Ristić: Od 1945. godine nema odbranjen nijedan doktorat o Jasenovcu

1

BEOGRAD – U Beogradu je održano prvo predstavljanje „Analitičke bibliografije časopisa i zbornika Muzeja žrtava genocida /1992-2022/“, na kojem je direktor ovog muzeja Dejan Ristić ukazao da su tragični i sramotni podaci da od 1945. godine na Beogradskom univerzitetu nije odbranjen nijedan doktorat o ustaškom logoru Jasenovac i genocidu nad Srbima.

On je rekao da je ovaj muzej za svojih 30 godina postojanja objavio više od 500 naslova o zločinima nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, što je neuporedivo više u odnosu na ono šta su o genocidu nad Srbima pisala čitava srpska naučna zajednica čiji je doprinos ovoj temi veoma skroman.

„Niko nije napisao ni studiju. To je tragično, taj temeljni višedecenijski nerad srpske naučne zajednice. Ne možemo se podičiti kapitalnim delima nacionalne istoriografije“, rekao je Ristić.

On je ocijenio da se znanje studenata istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu o Drugom svjetskom ratu završava sa znanjem iz srednje škole, te da je sramotno što je na Filozofskom fakultetu Drugi svjetski rat izborni predmet.

„Na stradanju srpskih civila na teritoriji bivše Jugoslavije i Evrope u Drugom svetskom ratu niko na Filozofskom fakultetu u Beogradu ne može da doktorira, jer ne postoji nijedan mentor za to na tom fakultetu“, rekao je Ristić.

Ristić je dodao da su izuzetno rijetki i hrabri oni koju se se opredijelili da se time bave u Srbiji.

„Kroz ovu bibliografiju, Muzej je pokušao da spasi obraz i čast srpske naučne zajednice“, rekao je Ristić.

Promocija je održana u atrijumu Narodne biblioteke Srbije, a priređivač ove kapitalne studije, kao i prethodne „Bibliografije izdanja Muzeja žrtava genocida /1992-2022/“, je istoričar Nataša Simić, koja je i viši bibliotekar u ovoj biblioteci.

U pitanju su kapitalna djela koja na jednom mjestu predstavljaju cjelokupnu izdavačku djelatnost Muzeja žrtava genocida u prvih 30 godina njegovog postojanja, koju čini čak 127 naučnih monografija i 397 stručnih i naučnih radova.

Ova zbirka monografija, stručnih i naučnih radova bez ikakvog premca predstavlja najznačajniju i najbogatiju riznicu podataka i naučnih saznanja u vezi sa temom ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i zločina genocida počinjenih nad Srbima na području Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kao i nad Jevrejima i Romima.

Simićeva je na jednom mjestu sabrala, bibliografski obradila i prezentovala cjelokupnu izdavačku djelatnost ove Muzeja žrtava genocida, kao jedinstvene ustanove kulture od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Simićeva je na promociji zahvalila Muzeju žrtava genocida na ukazanom povjerenju da priredi i ovo djelo, koje je ilustrovano fotografijama iz ovog muzeja.

Ona je dodala da djelo sadrži tri registra – imenski, predmetni i registar naslova.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ko je, ono samovoljno, bez znanja i odobrenja institucija RS, predao originalnu jasenovačku građu Hrvatskoj!?
Čini mi se da je to učinio naaajveći Srbin našeg naroda!?