Ribić: Dosta problema u preduzećima

0

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Mile Ribić izjavio je da u preduzećima iz ovih oblasti na području Regionalnog sindikalnog centra Zvornik ima dosta problema, ali da prava radnika uglavnom nisu uskraćena.

Ribić je danas u Zvorniku rekao da je u preduzećima prisutna opšta nelikvidnost zbog loše naplate potraživanja, što se najdirektnije reflektuje na likvidnost preduzeća i položaj radnika.

On ističe i da nema značajnijeg otpuštanja radnika i propusta u isplati plata, a većina isplaćuje i doprinose.

„Ako gledamo isplatu regresa, od deset preduzeća samo je jedno isplatilo regres za prošlu godinu, a i kod toplog obroka ima neujednačenosti“, istakao je Ribić poslije sastanka sa predsjednicima sindikalnih organizacija sa područja Regionalnog sindikalnog centra Zvornik.

On je dodao da su ova preduzeća opterećena time što uplaćuju PDV na fakturisanu uslugu, dok im je naplativost u prosjeku 85 odsto.

Karakteristično je, kaže Ribić, i da je najniža utvrđena cijena rada u kolektivima u ovoj regiji iznosi 125 KM, a da samo jedno ima 130 KM.

On je poslije sastanka sa sindikalcima ocijenio da, zbog krize koja ne jenjava, u ovim preduzećima nema drastičnih promjena u odnosu na prije godinu dana.

Od deset preduzeća u Regionalnom sindikalnom centru samo jedno je građevinsko, a ostala su stambeno-komunalna, kaže Ribić i dodaje da očekuje da izborne aktivnosti u sindikalnim organizacijama budu završene do kraja marta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare