Ribarstvo kao prilika za razvoj i napredak opštine Sokolac

0

Sokolac je bogat prirodnim resursima koji bi mogli biti iskorišteni za razvoj i napredak ove opštine. Jedna od razvojnih mogućnosti Sokoca je zasnivanje proizvodnje ribe, zaključeno je na sastanku kojem su pored načelnika opštine, Milovana Bjelice i saradnika za lokalni razvoj opštine, prisustvovali i profesor Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, dr Dragan Mikavica i asistent na projektu, diplomirani inženjer i budući magistar, Sandro Džindo.

Na sastanku je dogovoreno da se radi na dva projekta. Jedan se odnosi na koncepciju razvoja ribarstva na ovom području koji nosi nekoliko mogućnosti za zasnivanje akvakulturnih centara, od reprodukcijskih do tova ribe i do pretkonzumne ribe druge vrste, dok bi se drugi projekat odnosio na zajedničko ulaganje opštine Sokolac sa stranim partnerom koji bi investirao određena sredstva u jedan od navedenih oblika akvakulture.

Opština Sokolac bi bila značajan učesnik u tom projektu, tako da bi ljudi iz opštine, zajedno sa investitorima odredili procentualno učešće i vlasništvo u nekom budućem akvakulturnom centru koji bi takođe bio lociran na hidrografskom području Sokoca.

Profesor Mikavica smatra da je u okviru prvog projekta potrebno sagledati sve lokalitete koji potencijalno mogu da pruže ili zadovolje osnovne uslove za bilo koji od oblika proizvodnje ribe, i da se onda postepeno nakon te studije rade konkretni lokaliteti prema prioritetima opštine.

Ovdje smo došli da sagledamo mogućnosti razvoja ribarstva na području opštine Sokolac, na ovom velikom hidrografskom području na kojem postoje mogućnosti da se zasnuju razni oblici akvakulture, proizvodnje ribe, od reprodukcijskih centara gdje će se riba mrijestiti, do proizvodnje predkonzumne ribe, mlađi i na kraju do proizvodnje konzumne ribe koja bi se koristila u ljudskoj ishrani. Što se tiče proizvodnje ribe, išli bi na proizvodnju kalifornijske pastrmke, koja bi se proizvodila do nivoa za ljudsku ishranu, a druga, hladnovodna vrsta potočne pastrmke bila bi korištena za poribljavanje ovih voda, u kojima inače i živi, objasnio je Mikavica, dodavši da ako se projekat bude uspješno razvijao, u narednom periodu bi se mogla napraviti i fabrika riblje hrane.

Naime, kako riblja hrana za pastrmku ne postoji u Bosni i Hercegovini, a na ovom području postoje sve nutritivne komponente, treba pokušati, za početak eksperimentalno a kasnije i indutrijski i komercijalno praviti riblju hranu za sve uzraste ribe koja se bude proizvodila na ovim prostorima.

Ono što je jako značajno u ovim projektima, kad su u pitanju finansijski efekti je da bi proizvodnja trebala biti zasnovana prema standardima Evropske unije, ISO 14 000, koji podrazumjevaju ekološke parametre proizvodnje ribe, tako da bi ta riba bez problema mogla da se distribuira u regionu i šire, što bi u finansijskom smislu, ali i u smislu obezbjeđivanja hrane za ljudsku ishranu bilo vrlo značajno.

Ovi projekti bi, pored finansijskog, bili korisni i u drugom pogledu jer bi pružali mogućnost zaposlenja određenog broja ljudi.

Sandro Džindo je naglasio da će cijela koncepcija biti na traženim uslovima prema kriterijumima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju može da izvozi tri poljoprivredna proizvoda: ribu, med i kožu, a Sokolac je pogodan prostor za proizvodnju sva tri. Ovaj projekat će značajno poboljšati strukturu ribogojilišta na ovom području tako da riba uzgojena na zdravom području kao što je Sokolac neće imati nikakav problem da se proda na području Sarajeva, BiH ali i Evropske unije.

Sa svojih 87 kilometara riječnih tokova pogodnih za razvoj ribarstva, na Sokocu bi se mogle uzgajati hladnovodne vrste riba, kao što su kalifornijska i potočna pastrmka, ribe koje i inače u prirodnim uslovima žive u ovim regionima.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica jako je zadovoljan rezultatima ovog sastanka.

U samom startu, nismo puno pažnje posvećivali koncepciji razvoja na hidrografskom području opštine Sokolac, dok prof. dr Radislav Grujić nije sugerisao da to pitanje stavimo na dnevni red. S obzirom na to da je Sokolac dosta zastupljen prirodnim resursima dogovorili smo se o koracima koje ćemo preduzeti u narednom periodu. Imamo jako dobre uslove za uzgoj ribe, samim tim imamo uslove da realizujemo ove projekte, naročito na području Knežine i Kaljine.

Nama je najbitnije da zaposlimo jedan broj ljudi, da krene proizvodnja, tako da ćemo nastaviti razgovore u narednih desetak dana, rekao je na kraju sastanka načelnik Bjelica.

U svijetu je prisutno svakodnevno povećanje potrošnje ribe. Ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini su takvi da ukazuju na mogućnost zasnivanja novih akvakulturnih objekata bez rizika za buduće investitore. Riba je tražen i deficitaran animalni proizvod koji se bez problema može prodati na tržištu BiH i Evropske unije i time ostvariti značajni finansijski efekti.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare