Ribari zabrinuti za riblji fond

0

ZVORNIK – Drinsko jezero i rijeka Drina nikako da se izbistre od mutno-crvenkaste boje, koja se pojavila prije nekoliko dana, pa ribari Zvornika i Malog Zvornika strahuju da će biti desetkovan riblji fond.

Članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Bisto“ iz Zvornika smatraju da neobična boja nije nastala samo od nedavnih kišnih padavina.

„Sumnjamo da je mutno-crvenkasta boja pojavila nakon ispuštanja velike koncentracije mulja rude boksita u rijeku Jadar i preko Drinjače dospjela u Drinu, ali nemamo dokaza niti smo s kim razgovarali o ovom problemu“, rečeno je novinarima u ovom udruženju.

Ribari kažu da se i ranije dešavalo da se koncentracija mulja rude boksita ispusti na odgovarajuće lokacije, naročito kada kiša pada, sa kojih dospijeva do rijeka.

Istog su mišljenja i članovi Kluba sportskih ribolovaca „Drinsko jezero“ iz Malog Zvornika.

Oni tvrde da Drina i Drinsko jezero imaju neobičnu boju, koja se na izvjestan način razlikuje od mutne boje koju prouzrokuju obilne kiše.

Ribari Zvornika i Malog Zvornika kažu da nemaju dokaze da je ispušten mulj rude boksit negdje uzvodno, ali su zabrinuti za riblji fond i ostali riječni svijet ove rijeke.

„Ne optužujemo nikoga, jer nemamo dokaze da je neko namjerno zagadio Drinu, ali, čekajući da se izbistri, apelujemo na sve da se domaćinski odnose prema vodnim i drugim resursima koje imamo“, kažu ribari.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare