Restrikcije – posljedica slabljenja izvora

0

Direktor paljanskog JP „Vodovod i kanalizacija“ Miladin Kovač rekao je Srni da su na području Pala uvedene redukcije vode, jer je smanjena izdašnost izvora.

Kovač je naglasio da je zbog prilično velikih gubitaka vode na zastarjeloj vodovodnoj mreži i smanjenja izdašnosti izvorišta uredno snabdijevanje vodom dovedeno u pitanje, a posebno rubna naselja.

„Prinuđeni smo na redukciju vode, iako je to najnepopularniji potez, jer redukcije izazivaju i kvarove na sistemu“, naglasio je on i dodao da će uraditi analizu izvorišta i ukoliko, nakon posljednjih padavina, bude došlo do poboljšanja dotoka vode, nastojaće da izbjegnu redukcije.

Kovač je naglasio da su to problemi koji su neminovni i da bi, da imaju kvalitetno urađen vodovodni sistem, kvalitetnije mogli njim upravljati.

On je apelovao na građane da ne rasipaju vodu, da zatvore vanjske česme i uklone sve kvarove na instalacijama u kući koji dovode do rasipanja vode.

Kada je u pitanju kvalitet vode, Kovač je naglasio da Regionalni zavod za zaštitu zdravlja Istočno Sarajevo redovno uzima uzorke vode i da svi su bili zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kovač je podsjetio da je i projekat sanacije vodvodne mreže, za koji će biti obezbijeđeno 4,5 miliona KM kreditnih sredstava od Evropske investicone banke pod povoljnim uslovima – u završnoj fazi.

On je naglasio da je prije mjesec dana dolazio revizor ispred Evropske investicione banke koji je kontolisao dokumentaciju i on će do 15 decembra podnijeti izvještaj banci.

„Ne bi trebalo da bude nikakvih problema i do kraja godine bi moglo da dođe do potpisivanja sporazuma, a iza Nove godine, čim dozvole vremenski uslovi, da počne realizacija projekta“, istakao je Kovač.

Ovim projektom planirana je sanacija vodovodnog sistema na Palama, saniranje pumpne stanica na vrelu Prače, potisni cjevovod do Jahorine, kao i rad na projektnoj dokumentaciji za Dvorišta za kanalizaciju“, rekao je on.

Kovač je dodao da je planirano i da se uradi dio primarnog kolektora – da se te otpadne vode sa Dvorišta odvedu u jahorinski kolektor kako bi se izbjeglo zagađivanje izvorišta vrela Vlahovići i Bistrica, jer su oni ugroženi intenzivnom izgradnjom na lokalitetu Dvorišta gdje nema kanalizacije, već se kopaju septičke jame, a ispod tog lokaliteta su izvorišta.

On je istakao da stanje vodovodnog sistema nije zadovoljavajuće i da ulažu velike napore da se sistem održi u funkciji.

„Treba imati u vidu da u sklopu našeg vodovodnog sistema, više od 200 kilometara, ne računajući male profile, ima cjevovoda koji su stari i po 100 godina, a prosjek je negdje oko 50 godina“, rekao je on i dodao da sve to iziskuje puno sredstava i truda i maksimalno zalaganje da se jedan takav sistem održi u funkcionalnom stanju.

Kovač je ponovio da, kada je riječ o stanovništvu, imaju oko 6 000 priključaka i oko 450 priključaka privrednih subjekata.

„Vodom snabdijevamo od 18 000 do 20 000 stanovnika, što na Palama, u Podgrabu i Mokrom, a ostali se snabdijevaju iz lokalnih vodovoda“, rekao je Kovač.


(www.palelive.com / Srna / foto: arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare