Resorno ministarstvo obaviješteno o sušenju šuma

0

SOKOLAC – Načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Rogatice Tomislav Puhalac i Han Pijeska LJubivoje Šupić uputili su Ministarstvu poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Javnom preduzeću „Šume Republike Srpske“ dopis u kome navode da sušenje šuma na romanijskom platou poprima sve veći značaj.
U dopisu se ističe da je u proteklih nekoliko godina na ovom području intenziviran proces sušenja šuma koji u pojedinim područjima poprima razmjere katastrofe, čime se stvaraju izuzetno velika oštećenja u ekološkom smislu.

Na području Sokoca, Rogatice i Han Pijeska šuma predstavlja najvažniji prirodni resurs, koji u značajnoj mjeri ima ekonomski uticaj na opstanak i ostanak stanovništva, ističu načelnici i dodaju da je interes tri lokalne zajednice da su šume na romanijskom platou u dobrom stanju i da kao takve vrše svoju funkciju, uključujući i privrednu.

„Narušavanje struktura sastojina u procesu sušenja negativno se odražava na njihovu proizvodnost u narednom periodu, što može prouzrovati smanjenje obima šumskih drvnih sortimenata“, navodi se u dopisu.

Bjelica, Puhalac i Šupić ističu da se ovo odražava na skromne opštinske budžete i ugrožava ekonomsku stabilnost i funkcionisanje budućnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare