Republika Srpska sposobna da pomogne u nevolji

0

PETRINJA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izgradnjom kuće za porodicu Vranjanin u Luščanima kod Petrinje, čija kuća je srušena u zemljotresu krajem 2020. godine, Republika Srpska pokazala da je sposobna da interveniše i pomogne ljudima u nevolji.

Dodik je, nakon posjete ovom naselju, napomenuo da je sredstva za temelj kuće obezbijedila Vlada Hrvatske.

„Htjeli smo da na praktičan način pomognemo ljudima i u tome smo uspjeli. Ovo je dan za radost kako za domaćina, tako i za sve nas koji smo u ovom učestvovali“, naveo je Dodik.

Dodik je novinarima u Petrinji, gdje je posjetio porodicu Vranjanin sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović, NJegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem i liderom SNV-a Miloradom Pupovcem, rekao da je ostalo da se riješi još puno problema da bi se sanirale posljedice zemljotresa.

„Dolazeći ovdje, vidio sam da je ovo tužan kraj, mnogo je razrušenih objekata iz različitih razloga i ovom kraju treba mnogo veća pomoć sa svih strana nego što je ona do sada bila“, dodao je Dodik.

On je istakao da ljudima iz ovog kraja treba omogućiti da imaju od čega da žive, te da im se obnove poljoprivredni objekti.

„Solidarnosti nikada ne fali i vjerujem da ćemo u roku završiti ovih preostalih devet kuća koje smo planirali“, rekao je Dodik.

Vlada Republike Srpske je poslije razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju krajem 2020. godine donijela odluku da će finansirati izgradnju 10 montažnih kuća za pripadnike srpske zajednice.

Tada je odlučeno da će Vlada Srpske dodatno pomoći obnovu privrede i infrastrukture.

Uz gradnju kuća obezbjediti i uslove za privređivanje

PETRINJA – NJegova svetost partijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je do sada dosta urađeno na obnovi objekata srpskog stanovništva koje živi na području Petrinje, poručivši da treba ići i korak dalje i obezbjediti uslove za privređivanje.
Patrijarh Porfirije naveo je da je na ovom području potrebno još mnogo toga da se uradi.

„Jedna po jedna kuća se pravi, da ljudi imaju gde da smeste glavu pod krov, ali je neophodno da se na ovim prostorima razvije i domaćinstvo, neko elementarno stočarstvo i poljoprivreda“, rekao je partijarh Porfirije tokom obilaska kuće Milana Vranjana koja je izgrađena sredstvima Republike Srpske.

Srpski patrijarh je unaprijed zahvalio svima koji će se potruditi da se ode još korak dalje, te onima koji su doprinijeli da se izgrade kuće u Lušćanima i Majskim Poljanama.

„Hvala svima za sve što su do sada učili i za ono što će učiniti“, dodao je patrijarh Porfirije.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istakao je da je uz obnovu kuća potrebno pružiti pomoć u podizanju privrednih objekata neophodnih za život.

On je izrazio zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske, predsjedniku Srpske Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću, te srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i svima koji su bili prvi u pomoći, ali i kasnije u trajnom zbrinjavanju.

Pupovac je zahvalio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji koja je prva donirala značajna sredstva za postradale u zemljotresu, dodajući i da su privatne kompanije iz Srpske i Srbije donirale za ovo područje oko milion evra.

Milan Vranjanin, kojem je izgrađena kuća, zahvalio je Republici Srpskoj za donaciju, dodajući da mu je u zemljotresu bilo sve srušeno i da se živjelo u kontejnerima.

„Sve je to bilo teško podnijeti. Uništena je bila i mehanizacija, štale i drugi objekti. Držao sam krave i prodavao mijeko `Vindiji`, toga više nema, ali se mora dalje živjeti“, rekao je Vranjanin.

U posjeti porodici Vranjanin danas su bili i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Područje Petrinje pogodio je jak zemljotres krajem 2020. godine. Vlada Republike Srpske je poslije razornog zemljotresa na Baniji donijela odluku da će finansirati izgradnju 10 montažnih kuća za pripadnike srpske zajednice.

Tada je odlučeno da će Vlada Srpske dodatno pomoći obnovi privrede i infrastrukture. Kuća porodice Vranjanin je prva koja je obnovljena iz sredstava Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare