Republika Srpska danas slavi pobjedu

0

Republika Srpska danas slavi 23. rođendan. Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 kvadratnih metara, a prema podacima zadnjeg popisa iz 2013. godine ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Srpska se sastoji od 57 opština i šest gradova.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelegoru, Treskavicu, Jahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren… sa ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

Srpski patrijarh služi u hramu Hrista Spasitelja

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u toku je Sveta arhijerejske liturgija koju služi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej povodom Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Patrijarhu Irineju saslužuju episkopi banjalučki Jefrem, zvorničko-tuzlanski Hrizostom, bihaćko-petrovački Atanasije, te sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

(www.palelive.com / Srna)

Povezano:

Pale – prestonica Republike Srpske 1992. do 1995. godine

Kako je formirana Srpska autonomna oblast Romanija

NATO bombardovanje Pala 1995. godine (video)


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare