Rektor Radoslav Grujić podnio ostavku

3

Dosadašnji rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost.

Grujić je danas na konferenciji za novinare saopštio da će Univerzitetom do naredne sjednice Senata rukovoditi prorektor za ljudske i materijalne resurse Perica Gojković.

On kaže da ne vjeruje da je njegova ostavka rezultat političkih pritisaka, već da je plod ambicije pojedinaca „koji nemaju granica u svojim metodama pritisaka i prijetnji“, a kao primjer je naveo da prošle godine u septembru automobil parkirao u jednom hotelu, a spavao u drugom.

„Ova grupa dekana je zavedena. Oni nisu ti koji to organizuju i rade, nego neko iza njih. To su fini momci bez iskustva u akademskoj zajednici i na fakultetu“, rekao je Grujić i dodao da je ovih dana kontaktirao i sa resornim ministarstvom i sa najznačajnijim ljudima iz političkog života.

On navodi da ambicije za investicijama na Univerzitetu ne prestaju, ali da to nije moguće realizovati jer se Univerzitet mora razvijati u skladu sa mogućnostima i onim što može da dobije iz budžeta Republike Srpske.

„Moramo sačuvati mir na Univerzitetu. Univerzitet je ispred bilo kog pojedinica i on treba da ostane najbolji i najstabilniji u BiH“, rekao je Grujić i dodao da ostaje profesor na Univerzitetu.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Perica Gojković, koji će do naredne sjednice Senata rukovoditi Univerzitetom, kaže da je njegov prvi zadatak da radi na smirivanju situacije i da se Univerzitet stabilizuje.

„Pozvao bih svih 17 dekana da se uključe u ovaj proces da se situacija smiri. Naš prvi zadatak je da formiramo jedan tim. Dogovorili smo da ja i prorektor /Dejan/ Bokonjić, uz još dva dekana, budemo u tom timu i razgovaramo sa obje grupe dekana radi smirivanja situacije na Univerzitetu i da postignemo jedinstvo“, istakao je Gojković.

On je uputio poruku studentima i roditeljima da se ne brinu, jer ova promjena na čelu Univerziteta ne znači ništa i Univerzitet će nastaviti da radi kao i do sada.

„Želimo da što prije zakažemo sjednicu Senata i da na toj sjednici imenujemo v.d. rektora koji u roku od šest mjeseci treba da raspiše konkurs za izbor novog rektora. Očekujem da će ta sjednica biti zakazana u narednih 15 do 20 dana“, rekao je Gojković.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Ratko Đuričić izrazio je žaljenje što Grujić odlazi sa funkcije rektora, ocijenivši saradnju sa njim kao kvalitetnu.

„Sve velike probleme rješavali smo zajedno. Sve ključne odluke donošene su na proširenom kolegijumu i niko nije bio protiv. Ne bi bilo dobro da se prenose informacije da je stanje na Univerzitetu loše, jer on u ovom trenutku pozitivno posluje“, istakao je Đuričić.

Prema njegovim riječima, Univerzitet može da bude primjer finansijske discipline.

„Odgovorno tvrdim da je Univerzitet primjer da javni sektor može ovakvu finansijsku disciplinu da provede za četiri godine. Stvorili smo preduslove da naredni Upravni odbor može u narednu godinu da uđe čistih računa, bez ikavih obaveza“, rekao je Đuričić i dodao da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

U petak, 8. septembra, dekani 10 fakulteta i predstavnici studenata Univerziteta zatražili su Grujićevu ostavku, navodeći da će, ukoliko ne podnese ostavku, od članova Senata biti zatraženo da hitno pokrenu proceduru njegovog razrješenja.

Neslaganje sa ovim zahtjevom izrazili su dekani sedam fakulteta i tri prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zbogom, Rektore! Kao što sam već i komentarisao, ti ultimativni „intelektualci“ su ovim činom otvoreno krenuli putem balvan-mentalteta. Tvojim odlaskom je konačno potpisana i sigurna propast univerziteta u Istočnom Sarajevu koja je počela još smrću pokojnog akademika prof. dr Boriše Starovića. Baš me interesuje čiji će prljavi obraz zauzeti tvoje mjesto, mada, već mi se čini da znam ko će.

Samo treba vidjeti biografiju gospodina Grujica i biografije ostalih dekana potpisnika zahtjeva za njegovu smjenu.Pametnome je to dosta!

Kuda plovi ovaj brod????
Pa ljudi dali je ovo moguce??
Ako bi ovi dekani potpisnici zahtjeva dostavili na uvid svoje „ORIGINALNE“diplome o cjelokupnom skolovanju mozda bi neki i izgubili to zvanje..
Ako je moguce sa srednjom trogodisnjom skolom kao osnovom i privatnim fakultetima doći do zvanja dekan onda je sve moguce…

IMT………?