Rekonsturkcija vodovoda prioritet za 2015. godinu

0

KALINOVIK – Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila je Srni da je rekonstrukcija starog vodovoda, koji predstavlja dugogodišnji problem u ovoj opštini, prioritet za narednu godinu.

„Riječ je o jako velikoj investiciji za mali broj korisnika. Posredstvom Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske odobreno nam je 100.000 KM grant sredstava i u toku je potpisivanje ugovora, a iz opštinskog budžeta u rekonstrukciju vodovoda biće uloženo nekih 200.000 KM“, kaže Komlenovićeva.

Ona je dodala da je u toku procedura izbora izvođača radova za rekonstrukciju cjevovoda i potpisivanje ugovora za 50.000 KM koje je odobrilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Na području opštine izvode se radovi u okviru projekta repro-centra tovnih pasmina goveda, koji opština provodi u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Češke razvojne agencije“, navela je Komlenovićeva, precizirajući da opština za ovaj projekt daje u zakup poljoprivredno zemljište i nekretnine.

Prema njenim riječima, pri kraju je izgradnja novih i rekonstrukcije postojećih objekata za smještaj stoke, dok je obnova ograde zaršena. „Stigli su mehanizacija i oprema, a ove godine pokošena je i izvjesna količina sijena, koja je lagerovana u objekte“, dodala je Komlenovićeva.

Ona je najavila da se osnovno stado očekuje na proljeće, kada će u Češkoj biti izvršen odabir najkvalitetnijih priplodnih grla. „Riječ je o projektu koji počinje da živi i od kojeg lokalna zajednica očekuje mnogo“, istakla je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, do kraja novembra trebalo bi da bude završena rekonstrukcija porodične ambulante u Domu zdravlja, vrijedna 154.000 KM.

„Iz budžeta opštine finansirano je 30 odsto, a ostalih 70 odsto iz pretpristupnih fondova, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske“, pojasnila je Komlenovićeva.

Kada je riječ o izgradnja hidroelektrane „Ulog“, Komlenovićeva je rekla da su u toku izmjene projektnog prijedloga kojima su prethodila geološka istraživanja.

Načelnik opštine Kalinovik navela je da je u ovoj godini završeno više projekata, među kojima i izgradnja pješačkih staza. „Riječ je o projektu javnih radova koji je značio zapošljavanje na tri mjeseca 13 radnika. Opština je za ove namjene izdvojila 20.000 KM, a 32.000 Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske“, precizirala je Komlenovićeva.

Ona je dodala da je u godini koja je na izmaku završena rekonstrukcija puta Ulog – Borač – Krupac, vrijedna oko 90.000 KM, koje je obezbijedilo Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, te pravca Nedavić – Strane – Kovačići, koja je koštala oko 40.000 KM.

Komlenovićeva je navela da su u okviru programa za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih lica na području opštine izgrađene četiri stambene jedinice, koje bi uskoro trebalo da budu predate korisnicima na upotrebu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare