Registrovano 265 minskih polja

0
Arhivska fotografija

Skupština grada Istočno Sarajevo razmatrala je danas Informaciju o stanju u oblasti deminiranja u kojoj se navodi da je na području grada registrovano 265 minskih polja ili 5,3 odsto u odnosu na ukupno 4 994 minskih polja registrovanih u RS. U informaciji se navodi da je u periodu od 1996. do 2009. godina na području grada registrovano 19 minskih nesreća u kojima je stradalo 17 osoba, od toga troje smrtno. U registrovanim minskim poljima na području Istočnog Sarajeva, na osnovu minskih zapisnika, očekuje se da ima oko 5 732 protivpješadijske i 491 protivtenkovska mina. Na području grada u periodu od 2000. do 2009. godine deminirano je 924 546 metara kvadratnih i pronađeno i uništeno 496 protivpješadijskih, osam protivtenskovskih mina, 649 komada neeskplodiranih ubojnih sredstava /NUS/, dok je deminiran i 61 objekat. Na području grada Istočno Sarajevo u posljednjih devet godina realizovano je pet projekata trajnog obilježavanja minskih polja, a ukupno je obilježeno 94 000 metara kvadratnih i postavljeno je na 117 lokacija 730 znakova hitnog obilježavanja.

U informaciji se navodi da je od 2000. do 2009. godine realizovano je i 19 projekata upozoravanja na mine, pri čemu je edukovano 8 199 osoba.

Na području grada Istočno Sarajevo na kraju 2009. godine minski sumnjiva površina iznosi 40,10 kilometara kvadratnih, što predstavlja 2,3 odsto u odnosu na ukupnu površinu grada, odnosno 9,75 odsto u odnosu na ukupnu minsku sumnjivu površinu u RS, koja iznosi 410 kilometara kvadratnih.

U dosadašnjoj praksi, obično se operacijama generalnog izviđanja utvrdi da je od ukupne minski sumnjive površine jedna trećina rizična, odnosno površina koju je potrebno deminirati.

Na listi prioriteta za deminiranje u ovoj godini, koju je usvojila Vlada RS, nalaze se 42 projekta na području grada Istočno Sarajevo sa ukupnom površinom od 1 470 090 metara kvadratnih.

Skupština je na današnjoj sjednici prihvatila ostavku direktora Televizije Istočno Sarajevo Branislava Ilića i za vršioca dužnosti direktora imenovala Mladena Kapora.

Odbornici su razmatrali i Informaciju o preventivnom djelovanju protiv upotrebe droga i opojnih sredstava na području grada Istočno Sarajevo u kojoj se ističe da je narkomanijom najviše pogođena populacija dobi od 18 do 25 godina.

Načelnik Odjeljenja za sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga CJB Istočno Sarajevo Borislav Šehovac istakao je da su na području Centra najprisutnije droge marihuana i heroin, a da se na ove prostore narkotici najčešće krijumčare iz Turske, Albanije i Kosova.

Odgovarajući na pitanja odbornika, Šehovac je naglasio da Centar nema podatke o registrovanim narkomanima, već da bi to trebalo da imaju domovi zdravlja, ali da nemaju jer se korisnici droge rijetko obraćaju za pomoć ovim zdravstvenim ustanovama.

On je naglasio da je situacija na terenu dobra, podsjećajući da su u tri akcije razbijene tri organizovane grupe koje su se bavile proizvodnjom i prometom opojnih droga.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare