Reforma Instituta za nestala lica BiH – preduslov za ubrzanje procesa traženja nestalih

0

ISTOČNO SARAJEVO – Reforma Instituta za nestala lica BiH i izlazak Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ iz upravljačke strukture ovog instituta, preduslov su za ubrzanje procesa traženja nestalih, zaključeno je večeras na skupu u Istočnom Sarajevu o potrebi ubrzanja traženja nestalih lica.

Skupu, održanom na inicijativu Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije, prisustvovali su predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić, te ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić.

U ime predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik Goran Bajić.

Kojić je novinarima rekao da se analizom dosadašnjeg rada Instituta za nestala lica BiH dolazi do zaključka da je reforma upravljačke strukture neophodna, pošto ICMP kroz Upravni odbor Instituta u punom kapacitetu upravlja ovim procesom.

„Nigdje nisam vidio da konsenzus od šest ljudi čini tri, što je apsurdno, a što podrazumijeva da se mora doći do konsenzusa koji podrazumijeva da se pitaju svi, i da svi učestvuju u tom procesu, a to je moguće izmjenom upravljačke strukture“, ukazao je Kojić.

On je upozorio da će, ukoliko bude opstrukcija u vezi sa reformom Instituta za nestala lica BiH, sa predstavnicima porodica nestalih iz Republike Srpske biti razmotrene neke radikalnije mjere.

„Republika Srpska nudi kompromis u smislu sprovođenja zakona, odnosno nudi rješenje da se proces vrati u realne okvire. Ako to ne bude moglo, naravno da ćemo biti prinuđeni da preduzimamo određene korake, a to bi moglo da bude povlačenje naših predstavnika, što bi onemogućilo funkcionisanje Instituta“, naglasio je Kojić.

On je rekao da u ovom institutu vlada „sila apsurda“ koji su dozvoljeni isključivo Bošnjacima, navodeći primjer člana Kolegijuma direktora Instituta Amora Mašovića, koji je od 2008. godine u direktnom sukobu interesa, ali predstavnike iz Republike Srpske konstantno uvjeravaju da nije, uprkos zakonu koji govori suprotno.

„Naredna godina će biti veoma teška. Ovdje su određene paraobavještajne strukture infiltrirane u sve procese, pa i u traženja nestalih i u one koji se rade pred pravosuđem. Zato moramo biti stabilni, jedinstveni i pametni u Republici Srpskoj, kako bi donosili prave poteze i korake“, naveo je Kojić.

Lučić je rekao da je očigledno da su predstavnici udruženja za traženje nestalih lica iz Republike Srpske nezadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH, poručivši da će u narednom periodu imenovati radnu grupu za izradu novog zakona o nestalim licima.

On je naglasio da će Savjetu ministara biti dostavljena informacija da je Amor Mašović stekao uslove za penzionisanje, te da će zatražiti da na njegovo mjesto bude imenovana nova osoba.

Perišić smatra da je reforma Instituta za nestala lica BiH moguća isključivo u dogovoru sa osnivačima – Savjetom ministara i ICMP-om.

„Mislim da je ICMP pod određenim okolnostima spreman da razgovara o povlačenju iz BiH. Smatram da su domaće institucije, prije svega Savjet ministara i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, spremni da preuzmu odgovornost po pitanju reformi Instituta“, naglasio je Perišić.

On je poručio da je dogovor o reformi Instituta stvar konsenzusa, te da je sada najbolji momenat da se uđe u tu priču.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Goran Timotija smatra da je prvenstveno potrebno uspostaviti pravilan Nadzorni i Upravni odbor Instituta, kako se ne bi došlo u situaciju da je Upravni odbor privremen već osam godina, kao što je sada slučaj.

„Bitno je da se donese odluka da članove Instituta u ime srpskog naroda biraju Srbi, a ne međunarodna zajednica“, poručio je Timotija.

Osim Timotije, organizatori večerašnjeg sastanka su i njegove kolege, predstavnici organizacija iz Istočnog Sarajeva Mirjana Cabo i sa Pala Željka Košarac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare