Rebalansom budžet uvećan za 90.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža usvojila je danas rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 4.683.059 KM, što je za oko 90.000 više u odnosu na plan za ovu godinu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač rekao je da je povećanje uslijedilo zbog dva granta koja nisu bila planirana u budžetu, a odnose se na projekat o odvozu smeća sa Švedskom razvojnom agencijom SIDA i grant od apoteke Istočna Ilidža za izgradnju Doma zdravlja.

„Budžet opštine i u ovim teškim finansijskim vremenima je stabilan i trošimo ono što imamo, a sve u skladu sa zakonom“, istakao je Kovač.

On je naveo da su u budžetu za ovu godinu za vraćanje kredita izdvojena znatna finansijska sredstva, a ta sredstva su u prethodnim godinama uložena u infrastrukturu, pa su kapitalni rashodi i ove godine veći od 700.000 KM na ovako mali budžet.

Kovač je napomenuo da se na budžet opštine odražava i činjenica da Poreska uprava, najčešće državnim preduzećima, ne naplaćuje doprinose i poreze, od kojih se jednim dijelom puni i budžet lokalnih zajednica.

On je rekao da Nacrt budžeta za iduću godinu u iznosu 4.616.975 slijedi rebalans budžeta od ove godine i nada se da će i Ministarstvo finansija Republike Srpske poštivati prihode lokalnih zajednica i omogućiti im da realizuju ovaj budžet.

„Veoma često smo i usred fiskalne godine imali intervenciju Ministarstva finansija da smanjujemo poreske prihode u budžetima, što je uslovljavalo pad budžeta“, pojasnio je Kovač.

On je dodao da je problem i prelazak stalno novih obaveza na lokalne zajednice, a to ne prate odgovarajuća finansijska sredstva, te izrazio nadu da će konačno u Republici Srpskoj i BiH prevladati stav da lokalne zajednice moraju imati mnogo više samostalnosti i da njihov novac ne može dirati niko drugi, da bi mogle obavljati sve poslove koji su im zakonom propisani i razvijati svoju sredinu.

Odbornik SNSD-a Goran Orašanin rekao je da su odbornici ove stranke glasali protiv rebalansa budžeta, jer se čistom računicom može vidjeti da bi budžet bez ova dva granta od 150.000 KM bio u minusu 60.000 KM.

Orašanin je naveo da iz budžeta, iako je planirano, nisu isplaćena sredstva za stipendiranje studenata i za pomoć pri zapošljavanju pripravnika.

On je rekao da su odbornici SNSD-a bili uzdržani prilikom usvajanja Nacrta budžeta za 2015. godinu jer je i on potrošački, a ne razvojni, čemu u prilog govori i podatak da je za infrastrukturne projekte planirano samo 185.000 KM.

„I ovaj Nacrt budžeta pokazuje opštinu kao servis same sebe, a ne servis građana“, rekao je Orašanin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare