Rebalansom budžet smanjen za 0,38 odsto

0
ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 8.204.000 KM, što je za 0,38 odsto manje u odnosu na plan.
Rebalansom je predviđeno da ukupna budžetska sredstva od 8.204.000 KM čine poreski prihodi u iznosu od 4.960.200 KM, neporeski prihodi od 1.762.650 KM, grantovi 30.650 KM, transferi između budžetskih jedinica od 27.900 KM, primici po osnovu poreza na dodatnu vrijednost u iznosu od 103.000 KM, te primljene otplate datih zajmova od 987.600 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija istakao je da su ključni razlozi za rebalans što nisu u cijelosti ostvareni prihodi od PDV-a koji su manji za oko 50.000 KM u odnosu na plan, kao ni planirani prihodi od prodaje zemljišta, a postoje i slobodna sredstva kao rezultat ušteda na izgradnji administrativnog centra koja će biti raspoređena planirane aktivnosti.

Prema njegovim riječima, došlo je i do promjene u strukturi pojedinih troškova i do povećanja određenih rashoda po osnovu sudskih izvršenja koji se odnose na period od prije 10 godine, jer Zavod za izgradnju nije izmirio obaveze prema određenim fizičkim licima, a grad je legitimisan kao pravni sljedbenik Zavoda.

„O budžetu nije bilo rasprave, čime je dato priznanje i gradonačelniku i službama. To govori da su materijali kvalitetno urađeni i da odbornici nisu imali primjedbi“, dodao je Samardžija.

Samardžija je rekao da je danas usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci kada je ostvaren suficit od oko 107.000 KM, što je rezultat ušteda i aktivnosti koje nisu realizovane u prvih šest mjeseci, a biće u drugoj polovini godine.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će biti sa krstom na Zlatištu, Samardžija je rekao „da je sve rađeno mimo grada Istočno Sarajevo, da policija čuva krst i da su u to uključene republičke institucije“.

Samardžija je naveo da je grad uvijek podržavao izgradnju obilježja koja ukazuju na prošlost i istoriju i nema ništa protiv da se to na adekvatan način uradi i na ovom i sličnim mjestima.

„Smatramo da treba ispoštovati zakonske procedure da se definiše prostornim planom Republike Srpske i regulacionim planovima lokalnih zajednica, a danas ne postoje zakonski preduslovi da se može graditi takav objekat“, rekao je Samardžija.

Odbornik SNSD-a Željko Stojanović istakao je da je krst „dao doprinos onome čemu je namijenjen“.

„Mi nećemo ulagati napore da se taj krst ukloni, nego da bude postavljeno trajnije i bolje obilježje“, istakao je on, dodavši da će u budućnosti sigurno biti razgovora sa nevladinim organizacijama, vlastima grada Istočno Sarajevo i Vladom Srpske kako završiti taj posao.

Odbornik PDP-a Zoran Tešanović istakao je da je postavljenim odborničkim pitanjem o krstu na Zlatištu htio da animira sve one koji su odgovorni da stanje sa krstom bude riješeno što prije.

„Ovakav krst ne služi nikome, nego samo šteti. Nadležni u gradu i nevladine organizacije koje su bile aktivne u predizbornoj kampanji treba da riješe to stanje i da postave adekvatan spomenik kao znak srpskim žrtvama koje su stradale u Sarajevu“, dodao je Tešanović.

Skupština grada Istočno Sarajevo prihvatila je danas i informacije o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, o stanju u oblasti informisanja i o stanju u oblasti zapošljavanja na području grada u 2013/2014. godini.

(www.palelive.com / Srna)
Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments