Realizovane aktivnosti promocije srpskog jezika i ćirilice

0

BANJALUKA – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizovalo je niz aktivnosti s ciljem promocije i afirmacije književnosti i izdavaštva, ali i njegovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao ključnih elemenata kulturnog identiteta, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

U saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo 2018. godine pokrenuta je kampanja „Čitajmo zajedno“, osmišljena kako bi se pružila podrška izdavaštvu, podsticala kultura čitanja, te dao doprinos njegovanju kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja.

„U okviru projekta, čiji je cilj bio istraživanje i analiza kulturnih navika građana, dobijeni su poražavajući podaci da više od 42 odsto građana nikada ne kupuje knjige, da skoro 70 odsto nikada ili rijetko čita knjige u elektronskom formatu, te da 8,3 odsto građana ne posjeduje nijednu knjigu“, naglasili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da kampanja svake godine ima drugačiji koncept kako bi se građani više posvetili čitanju knjiga, kao i da bi se ukazalo na važnost afirmacije domaćih autora i izdavačke djelatnosti.

Iz Ministarstva su naglasili da je prošle godine koncept kampanje bio zasnovan na zaštiti ćiriličkog pisma i promociji domaćih mladih umjetnika i dizajnera.

U saradnji sa Centrom za vizuelnu umjetnost odabrani radovi studenata grafičkog dizajna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu koji promovišu ćirilicu, prikazani su u javnom prostoru Republike Srpske, na bilbordima, dok su širom Srpske organizovane i izložbe.

Namjera Ministarstva prosvjete i kulture Srpske je i da se u narednom periodu kao zajedničko djelovanje dva nadležna ministarstva u Srpskoj i Srbiji, uradi projekat izrade ćiriličkih fontova i obezbijede sredstva za realizaciju.

Ministarstvo prosvjete i kulture u budžetu izdvaja sredstva i za predstavljanje izdavačke produkcije na međunarodnim sajmovima knjiga i podršku književnim manifestacijama.

„Temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta čini srpski jezik i ćirilica, književna baština, istorija i kultura“, naveli su u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Ministarstvo svake godine izdvaja sredstva i za podršku tradicionalnim književnim manifestacijama i ostalim projektima koji afirmišu i promovišu književnost, jezik, tradiciju i pismo.

Jedna manifestacija posvećena je i Branku Ćopiću, najznačajnijem i najčitanijem piscu, te je za projekat revitalizacije njegovog rodnog mjesta izdvojeno 300.000 KM.

Iz resornog ministarstva su napomenuli da je prezentacija i promocija kulturnog nasljeđa izuzetno značajna za prepoznavanje i afirmaciju kulturnog identiteta Republike Srpske.

Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 2022. godine, uređuje se sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika i pisma srpskog naroda u Srpskoj, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

(www.palelive.com/Srna/Foto: ATV)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare