Realizovan program upoznavanja na opasnosti od mina

0

ZVORNIK – U Osnovnoj školi /OŠ/ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku kod Zvornika završen je danas edukativni Program upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske kojim je bilo obuhvaćeno 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda ove škole i njenih područnih odjeljenja.
Koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republika Srpske Snežana Kovač istakla je da republički Crveni krst od 1997. godine uz podršku Međunarodnog komiteta sprovodi Program upozoravanja na opasnosti od mina, posebno u ugroženim zajednicama.

Podsjetivši da je prije tri godine na području regije Birač u osnovnim školama Milići, Šekovići, Bratunac i Zvornik, vršena edukacija učenika iz oblasti opasnosti od mina, Kovačeva je rekla da je ove godine nastavljena edukacija u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“, kao i njenim područnim odjeljenjima.

„U okviru ove edukacije, postavili smo i bilborde na određenim lokacijama sa kartama minske situacije koje služe za informisanje građana o rizičnim površinama i predjelima zagađenim minama“, istakla je Kovačeva.

Prema njenim riječima, cilj ove edukativne akcije je podizanje svijesti kod učenika i stanovnika na opasnost od mina, zbog toga što je ovo područje još uvijek zagađeno minama.

„Prema strategiji BiH trebalo bi do 2019. godine da BiH bude očišćena od mina, ali sagledavajući situaciju da lokalne zajednice veoma malo ulažu u deminiranje i izdvajaju veoma malo sredstava u tu svrhu, taj rok će biti najvjerovatnije prolongiran, pa stoga moramo da učimo našu djecu da opasnosti od mina još postoje“, rekla je ona.

Vođa tima Crvenog krsta Republike Srpske za upozoravanje na opasnosti od mina Dejan Galić rekao je da je cilj ovog programa podizanje svijesti učenika o postojanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na području lokalne zajednice.

„Prilikom ovih predavanja i prezentacija, djeci smo skrenuli pažnju i na to kako treba da se ponašaju u slučaju da dođu u kontakt sa sredstvom koje izgledom podsjeća na minsko-eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata“, rekao je Galić.

On je dodao da je iz tog razloga, u okviru ove edukacija, prikazan i jako poučan film i istakao da su, osim edukacije, postavljeni i bilbordi u mjesnim zajednicama Drinjača i Kamenici, te na putu za Liplje i Snagovo u rejonu kamenoloma, koji detaljno prikazuju minske situacije na tim područjima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare