Realan budžet zasnovan na sredstvima iz razvojnih fondova

0

ISTOČNA ILIDŽA – Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Željko Samardžija ističe da će nova vlast planirati realan budžet, primjeren osnovnim potrebama lokalne zajednice, dok će razvoj opštine bazirati na sredstvima iz razvojnih fondova i daleko tješnjoj saradnji sa institucijama i vlastima Republike Srpske. On u intervjuu Srni naglašava da je svakoj lokalnoj zajednici potrebno da ulaganjem u kapitalne investicije obezbijedi otvaranje novih radnih mjesta, što je suština njegovog i izbornog programa SNSD-a za opštinu Istočna Ilidža.


Važna stavka u Samardžijinom programu oporavka privrede u ovoj oštini jeste i revitalizacija firmi koje su nakon rata dislocirane sa područja federalnog Sarajeva, a koje, s obzirom na svoj proizvodni potencijal, imaju perspektivu. Riječ je o „Pak–centru“, „Ćilimari“, nekim građevinskim firmama…

„Ubrzani razvoj opštine Istočna Ilidža želimo da ostvarimo putem rekonstrukcije i izgradnje Bolnice u Kasindolu i izgradnjom objekta Hitne pomoći, izgradnjom nove zgrade gimnazije, izgradnjom „Akva-parka“ na Kuli, formiranjem gradskog saobraćajnog preduzeća i uspostavljanje gradskog prevoza, izgradnjom sportskih objekata, obdaništa i lokalne infrastrutkure“ – precizira Samardžija.

To su ozbiljni projekti čija realizacija zahtijeva punu saradnju i podršku institucija Republike Srpske, koju Samardžija, ako bude izabran, namjerava da osnaži.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na područje grada Istočno Sarajevo do sada uložila oko 200 miliona KM, a u Istočnu Ilidžu više 12 miliona KM, koji su utrošeni u izgradnju sportske dvorane u Vojkovićima, stambene zgrade za boračku populaciju, infrastrukturu, ka i za podršku opštinskom budžetu.

Samardžija najavljuje da će mnogo više pažnje posvetiti razvoju malih i srednjih preduzeća, modernizaciji opštinske administracije, razvoju poljoprivrede i poljoprivrednim podsticajima itd.

On namjerava da obezbijedi besplatan gradski prevoz za penzionere, đake i studente, pri čemu je dodao da daleko veća pažnja mora biti posvećena i unapređenju rada i saniranju teškog stanja u gradskoj Televiziji u Istočnom Sarajevu.

„Vrijeme je da nakon 20 godina vladavine SDS-a i PDP-a vlast u ovoj opštini preuzme SNSD, koji je spreman i sposoban da sa novim ljudima, projektima i idejama obezbijedi prosperitet za građane Istočne Ilidže“ – navodi Samardžija.

On, ni kao građanin, nije zadovoljan radom aktuelne vlasti u ovoj lokalnoj zajednici, koja je prije četiri godine obećala, kako su tada najavljivali, „vratoloman“ razvoj opštine, ali „ništa od toga građani nisu vidjeli niti osjetili, da bi danas bili suočeni jedino sa ‘vratolomnim’ padom opštinskog budžeta sa deset na četiri miliona KM“.

Prema njegovim riječima, opštinska vlast, na čelu sa SDS-om, sve ove godine zanemarila je obećanu rekonstrukciju i izgradnju kapitalnih objekata, neophodnih za normalan život građana i razvoj opštine.

Samardžija je posebno nezadovoljan ponašanjem sadašnje opštinske vlasti, koja je „prekinula“ saradnju i dobre odnose sa institucijama Srpske.

„Konačno moramo shvatiti da nismo dovoljni sami sebi, da mora postojati čvrsta konekcija sa republičkim institucijama, da je neophodno pripremiti kvalitetne projekte sa kojima se može aplicirati za sredstva iz razvojnih fondova, bilo da je riječ o domaćim ili stranim partnerima“, ističe Samardžija.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da opštinska uprava funkcioniše u podstanarskim uslovima, jer nema svoju zgradu, već koristi prostorije i plaća kiriju Kazneno-popravnom zavodu „Kula“.

Samardžija je siguran da će građani Istočne Ilidže na lokalnim izborima dati šansu SNSD-u, odnosno novim ljudima, novim idejama i projektima, „jer samo na taj način mogu očekivati boljitak za sebe i svoje porodice, za svoju oštinu“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare