Reaktivirati komisiju za ispitivanje stradanja sarajevskih Srba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Regionalne koordinacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Mirko Vranić razgovaraće danas sa sekretarom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Dragom Kovačem o mogućnosti reaktiviranja Komisije za ispitivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

“Mi ćemo insistirati da komisija bude što prije formirana, da mandat njenih članova traje do okončanja procesa traženja nestalih i da bar jedan član komisije bude predstavnik porodica nestalih, dok bi ostali članovi trebalo da imaju saglasnost naše organizacije”, napomenuo je Vranić.

Cilj sastanka, koji će početi u 10.00 časova, biće i utvrđivanje ključnog cilja rada komisije – pronalaženje nestalih lica i predaja njihovih tijela porodicama.

Vranić je podsjetio da je ova organizacija još 21. januara od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevande zatražila reaktiviranje Komisije za Sarajevo, ali nije dobila nikakav odgovor, pa je zahtjev ponovila i 19. avgusta.

Nakon toga, kaže Vranić, 27. avgusta od Bevande su dobili odgovor da je njihov zahtjev proslijedio resornom ministru Damiru LJubiću, sa kojim se do danas nisu sastali.

Ranija Komisija za ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine prestala je sa radom u junu 2007. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments