Reafirmacija kulturno-istorijskog nasljeđa

0

ZVORNIK- Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da su u toku radovi na reafirmaciji kulturno-istorijskog nasljeđa na području zvorničke opštine.

„Uradili smo prezentaciju revitalizacije srednjovjekovne tvrđave Đurđev-grad, a uskoro ćemo početi radove na kompletnoj rasvjeti ove tvrđave, za šta su obezbijeđena sredstva“, rekao je Stevanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da će se, uporedo sa rasvjetom tvrđave, raditi pješačka staza na sjevernoj kapiji Zvornika ispod koje prolazi magistralni put Zvornik-Bijeljina i dodao da će pješačkom stazom biti povezana ova kapiju sa srednjim i centralnim dijelom srednjovjekovne tvrđave.

Stevanović je naveo da će, radi promocije turizma, biti revitalizovan i najpoznatiji rimski kamenolom na ovom području koji se nalazi u Dardaganima kod Zvornika.

On je podsjetio da je kamen iz ovog kamenoloma odvožen u Sirmijum, današnju Sremsku Mitrovicu, gdje je obrađivan i odvožen širom ondašnjeg Rimskog carstva.

Bivši predstavnik Komisije za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika opštine Zvornik, a sada penzioner, Rajko Avramović rekao je da područje opštine Zvornik ima najbogatije kulturno-istorijsko nasljeđe na ovim prostorima.

„Od praistorije, Ilira, Kelta, antičkog i rimskog perioda, Otomanskog i Austro-Ugarskog carstva, pa do perioda Kraljevine Jugoslavije, na području zvorničke opštine ima na zemlji i u zemlji 234 lokaliteta sa 1 407 objekata“, pojasnio je Avramović.

Ističući da je to rezultat brojnih događaja i raznih osvajača kojima je bio podložan ovaj prostor, Avramović je rekao da se u Muzejskoj zbirci Zvornika nalazi oko 1 000 eksponata iz tih vremena koji su sakupljeni, obrađeni, zaštićeni i nalaze se u depoima ili u stalnoj postavci zvorničke Muzejske zbirke.

Za dugogodišnji istraživački rad, kojim se bavio od 1966. godine, Stevanović je Avramoviću uručio digitalni aparat i kameru kao priznanje za postignute rezultate u ovoj oblasti, ali i podstrek da nastavi da radi i da zabilježi sve što je interesantno kako bi bilo sačuvano od zaborava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare