Razvoj počiva na školovanju vlastitog kadra

0
Razvoj počiva na školovanju vlastitog kadra

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijela Mrda preporučila je rukovodstvu Uinverziteta u Istočnom Sarajevu da budu načinjeni „rezovi“ kada je riječ o finansijama, da Univerzitet zahvali na saradnji nerezidentnim profesorima iz zemalja okruženja, a da se sredstva preusmjere u finansiranje i obrazovanje sopstvenih kadrova.

„Mnogo smo vremena potrošili i smatram da su perspektiva Univerziteta upravo njegovi kadrovi. Čini mi se da je moja inicijativa naišla na `plodno tlo` menadžmenta Univerziteta, iako će to biti prilično bolan proces. Ne može se reći da ti ljudi nisu dali veliki doprinos razvoju Univerziteta, ali je došlo vrijeme da Univerzitet samostalno školuje svoje kadrove“, rekla je Mrda.

Ona je navela da u vezi sa ovim postoji izuzetna riješenost Rektorata Univerziteta da se ozbiljno pozabavi tim pitanjem u narednom periodu.

Mrda, koja je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske, pozdravila je inicijativu vršioca dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Steve Pašalića da danas bude organizator sastanka sa poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gradonačelnicima i načelnicima opština, na kojem je otvoreno niz pitanja u vezi sa Univerzitetom.

„Činjenica je da je problema mnogo, razuđenost Univerziteta usložnjava i njegovo funkcionisanje, ali mi je zadovoljstvo što mogu reći da je Klub poslanika SNSD-a predložio amandman na Budžet koji je našem Univerzitetu povećao sredstva za 500.000 KM, što će doprinijeti efikasnijem i funkcionalnijem djelovanju u narednom periodu“, istakla je Mrda.

Ona je naglasila da je zadatak Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prema preporuci svih učesnika današnjeg sastanka, rad na tome da se studenti i učenici „sačuvaju u ovoj regiji“ i da Univerzitet bude primamljiv i za studente iz drugih gradova i inostranstva, što se ne može učiniti bez stručnog usavršavanja sopstvenih kadrova.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević izjavila je da nema razlike u privrženosti narodnih poslanika i njihovom djelovanju u Narodnoj skupštini kada je riječ o važnim i sudbinskim stvarima za stanovništvo istočnog dijela Srpske, pogotovo grada Istočno Sarajevo, što podrazumijeva i funkcionisanje Univerziteta.

„Kao potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik Odbora jednakih mogućnosti učiniću sve da sa svojim kolegama, bez obzira na političke razlike i stavove, učinim sve da poboljšamo kvalitet života u ovom dijelu Republike Srpske, a samim tim i situciju, ostanak i opstanak Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekla je Jovičevićeva.

Sonja Karadžić-Jovičević Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, obraćajući se novinarima nakon sastanka, naveo je da je Skupština grada Istočno Sarajevo ranije donijela zaključak da se ne podržava dalje „rasipanje“ fakulteta i studijskih programa koji trenutno funkcionišu na prostoru Istočnog Sarajeva.

„Odbacujemo inicijative drugih gradova i opština za preseljenje bilo kojeg fakulteta ili studijskih programa u neku drugu opštinu“, istakao je Vuković.

On je naglasio da su studenti uvijek išli na fakultete, a ne da su „fakulteti dolazili na prag njima“, kao i da je zamolio predstavnike lokalnih zajednica da uvaže tu činjenicu.

„Zamolio sam uvaženog rektora da rezultat današnjeg i drugih sastanaka bude strategija. Nadam se da će kroz nekoliko ovako sadržajnih sastanaka rezultat biti dokument koji bi predstavio put razvoja Univerziteta i bio odgovor na lošu demografsku sistuaciju na istoku Republike Srpske“, rekao je Vuković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments