Razvijanje ideje o izgradnji brzog puta preko Romanije

0

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica danas je u svome kabinetu primio delegaciju iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali zamjenik Gradonačelnika Dragan Cvijetić, Načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Skupštine grada I.S. Mile Borovina i Slobodan Kovačević predsjednik OO srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ Pale.

Glavni povod ovog sastanka bio je zaživljavanje ideje o izgradnji trase brzog puta ili treće trake preko Romanije. Ovaj put bi pratio staru trasu od Lukavice, preko Sokoca, Rogatice, Višegrada pa do Vardišta, tj. do granice sa Srbijom.

Skupu se obratio Borovina sa izlaganjem osnovnih planova i potreba za izgradnju ovog puta. On je rekao da je na dosadašnjim sjednicama Skupštine grada I.S. donošena odluka o održavanju tematske sjednice po ovom pitanju, ali da su uvijek sredstva preusmjeravana na nešto drugo.

„Najveću pomoć koju bi ova lokalna zajednica mogla da doprinese zaživljavanju ove ideje, jeste da odbornici iz Opštine Sokolac podrže ovaj projekat u Skupštini grada Istočno Sarajevo, tada bi ova priča mogla da se uozbilji i da se konačno održi ta tematska sjednica.“- rekao je Borovina.

Borovina je predočio i sve prednosti izgradnje ovog puta, kao što su rasterećenje i bezbjednost saobraćaja, povezivanje regije sa Srbijom i dr..

„Baveći se analizama na području Romanije, frekvencija saobraćaja i uopšte potreba za izgradnju treće trake sigurno je ispravna, a imaće i većeg efekta nego putevi koji su u međuvremenu urađeni. Ukupna dužina trake i sa jedne i sa druge strane Romanije iznosila bi oko 14 kilometara. Orijentaciono po nekim građevinskim normama, 1 kilometar puta ne bi trebalo da pređe jedan milion maraka, što je gornja granica. “ – istakao je Borovina.

Načelnik Opštine Sokolac, Milovan Bjelica, obećao je da će učiniti koliko je u mogućnosti da se ova ideja uobliči. Takođe je dodao da će se ovaj prijedlog izgradnje treće trake ugraditi i u Strategiju razvoja opštine Sokolac do 2020.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare