Razmotreni problemi školskih bibliotekara

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održana Druga sjednica Podružnice školskih bibliotekara Sarajevsko-romanijske regije, na kojoj je posebna pažnja posvećena aktuelnim pitanjima i problemima školskih bibilotekara koji utiču i na kvalitetno izvođenje nastave u školama.
Predsjednik podružnice bibiotekara Istočno Sarajevo Nataša Marković kaže da se „nakupilo“ mnogo problema iz oblasti bibliotekarstva, te da je razlog današnjeg sastanak razmatranje načina na koji bibliotekari mogu koristiti svoja prava.

„Okupili smo se da bi pričali o problemima u ovoj djelatnosti, jer su bibliotekari ogorčeni na pravilnik o prijemu u radni odnos na koji se može prijaviti bilo koji nastavnik opšte-obrazovnog predmeta“, rekla je Markovićeva.

Ona je istakla da školski bibliotekari imaju razne probleme, počevši od nepostojanja osnovnih uslova za rad gdje spada nedovoljna temperatura u biblioteci, da rade fizičke poslove i kao administrativni radnici vode zapisnike, te da nemaju internet i telefon.

„Školske biblioteke treba da budu centar znanja i na razne načine pokušavamo nabaviti osnovna sredstva, jer nema svrhe postojanja ako ne možemo odgovoriti na potrebe korisnika“, istakla je Markovićeva.

Na današnjem sastanku razmatrane su i informacije o prednacrtu zakona o osnovnom obrazovanju, sugestije na nacrt standarda za školske biblioteke u Republici Srpskoj, prijedlozi izjednačavanja koeficijenta bibliotekara i nastavnika i stručnog saradnika po školama, pravilnik o prijemu u radni odnos, te nabavka naslova za školu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare