Ratni vojni invalid Željko Samardžić obolio i od trećeg karcinoma

0

ISTOČNO SARAJEVO – Poznati hirurg Slavko Ždrale rekao je Srni da je njegov dugogodišnji pacijent Željko Samardžić – demobilisani borac prve kategorije i ratni vojni invalid, obolio i od trećeg karcinoma, što je direktna posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine.

„Evo i danas, nažalost, razgovaramo o pacijentu Željku Samardžiću kojeg pratim već 20 godina, a žrtva je djelovanja osiromašenog uranijuma nakon NATO bombardovanja Republike Srpske početkom septembra 1995. godine“, kaže Ždrale, univerzitetski profesor i bivši direktor Bolnice Kasindo.

Ždrale podsjeća da su ljekari već tada konstatovali nagli porast malignih oboljenja na području Sarajevsko-romanijske regije i kroz statističku evidenciju i sprovedena istraživanja došli do zaključka na osnovu određenih epidemioloških podataka da se prevashodno veliki broj tih oboljenja pojavio kod srpskih vojnika i stanovnika Republike Srpske koji su bili izloženi jezivim dejstvima NATO bombi.

„Izdvojili smo Samardžića jer je imao višestruke posljedice u zdravstvenom smislu, što smo povezali sa djelovanjem osiromašenog uranijuma. To je dokazano u Institutu za nuklearne nauke Vinča“, navodi Ždrale.

On kaže da su kod Željka tada konstatovali dva odvojena tumora, dva maligna oboljenja, oboljenje krvnih sudova i gangrenozne promjene na pojedinim dijelovima tijela.

„Došli smo do zaključka da na vojnom položaju Gradišta, gdje je Samardžić bio stacioniran sa svojim drugovima, nije samo on obolio, nego je riječ o većem broju ljudi koji, nažalost, više nisu živi“, navodi Ždrale.

Prema njegovim riječima, od 14 članova posade koja je opsluživala artiljerijsko oruđe, a koje su NATO avioni bombardovali, njih 40 odsto je oboljelo i umrlo.

„Nažalost, Željko nam je bio živi primjer kojim smo mogli da dokažemo strašne posljedice djelovanja osiromašenog uranijuma. Srećom, Željko je živ. Međutim, u posljednjih mjesec dana on se ponovo razbolio i dobio je, nakon zloćudnog tumora debelog crijeva i nadbubrežne žlijezde, još jedno, treće maligno oboljenje na glasnicama i respiratornim putevima. On je na liječenju u Bolnici `Srbija` pod vođstvom ljekara Đorđa Pejića, koji ga je i operisao“, kaže Ždrale.

On naglašava da je Samardžić izgubio moć govora i ima teži invaliditet.

„Nažalost, apsolutno se potvrdilo da su naši nalazi još iz 2000. godine bili tačni i da smo pokojni doktor Trifko Guzina, profesor Marko Vuković i ja dokazali da su sva ta maligna oboljenja direktna posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma“, ističe Ždrale.

Ždrale podsjeća da se u Italiji vodi veoma žestoka polemika u vezi sa materijalnom odštetom za NATO vojnike koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme nakon njihove misije na Kosovu, gdje je NATO, takođe, koristio bombe sa osiromašenim uranijumom.

On apeluje da putem zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj i posredstvom Boračke organizacije budu obezbijeđeni preventivni sistematski zdravstveni pregledi za sve civile i vojnike u Republici Srpskoj koji su bili izloženi ili su se nalazili u zoni dejstava NATO avijacije, a naročito na područjima Sarajevsko-romanijske regije, Foče, Kalinovika, pa i Ozrena.

Ždrale smatra da svim oboljelim treba pružiti maksimalnu i zdravstvenu i finansijsku pomoć.

„Ta pomoć danas je najviše potrebna Željku Samardžiću. Želim mu da u tome uspije i da preživi ovo trenutno veoma teško zdravstveno stanje“, kaže Ždrale.

NATO avijacija sredinom 1995. godine najviše je granatirala naselje Pavlovac u tadašnjem Srpskom Sarajevu, gdje je bombardovan veliki rezervoar vode za piće, zatim Lukavicu, kasarnu u Jahorinskom potoku kod Pala, radarske sisteme na Jahorini, kao i srpske vojne položaje na Borijama, u opštini Istočni Stari Grad.

U ponedjeljak, 9. septembra, u Istočnom Sarajevu biće obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

Na taj dan 1995. godine usljed djelovanja NATO-a ubijeni su brat i sestra Radmila i Radenko Galinac.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je SRNA pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare