Rasvijetljenost krivičnih djela 50 odsto

0

Načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević ističe da su najzastupljena krivična djela u ovoj godini teške krađe i krađe, ali je došlo do smanjenja opšteg kriminaliteta – utaje, oštećenja tuđih stvari, ugrožavanja bezbjednosti…

Za 11 mjeseci ove godine registrovano je 60 krivičnih djela, dok je u 2012. godini zabilježeno 120 krivičnih djela. Rasvijetljenost krivičnih djela je oko 50 odsto, što je prosjek MUP-a Republike Srpske.

Vasiljević u intervjuu Srni napominje da je u svim opštinama na prostoru CJB Istočno Sarajevo došlo do osjetnog smanjenja broja prekršaja, posebno u opštini Pale, u kojoj je u martu bilo pogoršano stanje bezbjednosti nakon ubistva maloljetne osobe.

On napominje da je u 2013. godini došlo do povećanja broja prekršaja u saobraćaju za 7,9 odsto, kao i do povećanja broja saobraćajnih nesreća sa poginulim, u kojima je smrtno stradalo 14 lica.

“Možemo se pohvaliti aktivnostima na polju rasvjetljavanja do sada neriješenih krivičnih djela teških ubistava, koje su rađene u saradnji sa Tužilaštvom BiH, Sipom i kantonalnim MUP-om Sarajevo”, navodi Vasiljević i napominje da je ovakav način rada doveo do rasvjetljavanja tih predmeta.

On naglašava da presuda u slučaju Zijada Turkovića, koje je izrekao Sud BiH, trenutna optužnica za organizovanu kriminalnu grupu Darka Eleza i presuda Suda BiH Đorđu Ždralu predstavljaju jasnu poruka svima koji su mislili da će ova krivična djela biti zaboravljena.

Kada su u pitanju krivična djela ratnog zločina, Vasiljević je podsjetio na akciju “Trovrh” u kojoj su tri lica lišena slobode i sada se očekuje početak suđenja. Te osobe terete se za odvođenje srpskih zarobljenika u prostorije Policijske stanice Goražde, nakon čega im se gubi svaki trag.

On je naglasio da je identifikacijom posmrtnih ostataka pronađenih u jezeru Perućac ustanovljeno da se radi o jednom broju ovih zarobljenika.

Vasiljević navodi da je drugi veliki predmet – “Kukavice”, te da se tu radi o ratnom zločinu nad srpskim civilima koji su u izbjegličkoj koloni izlazili iz Goražda i u mjestu Kukavice naišli na zasjedu vojnika Armije BiH. Riječ je o jednom od najvećih ratnih zločina nad srpskim civilima u nadležnosti CJB Istočno Sarajevo. U ovoj akciji uhapšeno je sedam lica.

“U oblasti borbe protiv korupcije, podnijeli smo nadležnom tužilaštvu izvještaj protiv četiri naša službenika zaposlena u Odsjeku za protivpožarnu zaštitu i jednog službenika koji je u međuvremenu penzionisan”, kaže Vasiljević.

On napominje da su i u oblasti privrednog kriminaliteta napravljeni određeni iskoraci i rasvijetljena brojna krivična djela, a najznačajnija su ona koja su vezana za pustošenje šuma na području Mokrog, opština Pale.

U toku je sudski postupak za dokazivanje krivice za 19 lica sa prostora opština Pale i Sokolac.

“U svim aktivnostima imamo veliku podršku MUP-a Republike Srpske, a moramo naglasiti da su sve naše aktivnosti dobile na kalitetu saradnjom sa Sipom, koja je pod rukovodstvom Gorana Zupca pružila ogromnu pomoć MUP-u Srpske i ovom centru”, zaključuje Vasiljević.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments