Rasvijetljeno 82 odsto krivičnih dijela

0

Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo (CJB) u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 478 krivičnih dijela, što predstavlja neznatno povećanje broja prijavljenih krivičnih djela za 29, odnosno 6,46 odsto, od čega su rasvijetljena 392 krivična djela ili 82 odsto.

Šef Odsjeka za privredni kriminalitet Aleksandar Zeković izjavio je da je u prvih šest mjeseci na mjestu izvršenja krivičnih djela uhvaćen 41 počinilac, što je skoro tri puta više nego u prvom polugodištu lani.

„Po nepoznatom počiniocu, prijavljeno je ukupno 213 krivičnih dijela ili 44,56 odsto, od čega je ukupno rasvijetljeno 127 ili 59,62 odsto i to 12 iz prethodne i 115 iz ove godine“ , rekao je Zeković na konferenciji za novinare na Palama.

Prema njegovim riječima, nadležnim tužilaštvima podnesena su ukuno 402 izvještaja o izvršenom krivičnom djelu protiv 431 lica, među kojima je 128 povratnika i 16 maloljetnika.

On je naveo da je otkriveno 38 krivičnih dijela privrednog kriminaliteta, odnosno 2,6 odsto manje nego u uporednom periodu, od čega su 18 krivičnih dijela u vezi sa obmanom pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

„Na području CJB-a Istočno Sarajevu u prvih šest mjeseci stanje u oblasti kriminaliteta je na zadovoljavajućem nivou, a do sada nema ni uočenih žarišta koja bi mogla da naruše takvo stanje“, istakao je Zeković i dodao da se može očekivati, nakon godišnjih odmora, porast kriminaliteta, prije svega imovinskih delikata.

Načelnik Sektora uniformisane policije Branimir Šehovac rekao je da se u prvih šest mjeseci dogodilo 246 narušavanja javnog reda i mira u kojima je registrovan 361 prekršaj, što je za 20,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Šehovac je naveo da su se u prvom polugodištu dogodilo 465 saobraćajnih nezgoda, što je za šest odsto manje u odnosu na isti period lani, u kojima je stradalo 126 lica, od kojih šest smrtno, teže povrijeđenih bilo je 28, a lakše 92 lica.

Prema njegovim riječima, bilo i 10 napada na ovlaštena službena lica, u kojima su tri policajca bila lakše povrijeđena.

Šehovac je naveo da je u pomenutom periodu policija oduzela 22 automobila koja su bila predmet ili carinskog prekršaja, ili krađa, a bilo je i prijavljeno devet krađa putničkih motornih vozila, od čega su četiri pronađena i vraćena vlasnicima, dok su tri krivična djela rasvijetljena.

Radnici policije uhapsili su 168 lica, po naredbi suda ili nekih drugih organa, kontrolisali 114 teretnih motornih vozila i tom prilikom, zbog neregularnih papira, oduzeli 215 kubika građe, a kada je riječ o naoružanju, oduzeta je 21 duga cijev, 11 kratkih cijevi i 106 komada municije.

CJB provodi od 1. jula do 31. avgusta i dvije mini ljetne kampanje pod nazivima „Ne brže od života“ i „Ne dozvolite lopovu da ljetuje u vašem domu“, koje se odnose na bezbjednost saobraćaja, odnosno na zaštitu imovine, a koje je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji sa Policijskom misijom EU.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare