Rasprava o problemima lica sa invaliditetom

0

ZVORNIK – Opštinske organizacije i udruženja invalidnih lica i opština Zvornik organizovali su danas, povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, javnu tribinu na kojoj je razmatrana problematika ove kategorije stanovništva.
Predsjednik Organizacije invalida rada opština Zvornik i Osmaci Radenko Josipović rekao je da je ova kategorija stanovništva u veoma teškoj situaciji.

„To se odnosi i na sva druga lica sa invaliditetom, kojima treba posvetiti puno pažnje da bi sanirali postojeće stanje“, rekao je Josipović.

On je ocijenio da bi trebalo ukinuti plaćanje participacije za zdravstvene usluge invalidnim licima, te uvesti subvencionisanje grijanja i komunalnih usluga za invalidna lica sa malim primanjima.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Zvornik Dragislav Mijanović ocijenio je da „današnje surovo vrijeme prelaska iz socijalizma u kapitalizam ne poznaje ratne vojne invalide i uopšte invalidna lica“.

„Problemi su brojni, ali najveći je kod liječenja gdje se ratnim vojnim invalidima zakazuju specijalistički pregledi na koje moraju čekati mjesec i mjesec i po. I kod porodičnog ljekara čekaju po nekoliko dana. Istrajaćemo u tome da se poštuje zakon kada je riječ o ovoj kategoriji stanovništva“, poručio je Mijanović.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji je prisustvovao javnoj tribini, rekao je da su lica sa invaliditetom veoma osjetljiva kategorija stanovništva i da, bez obzira na porijeklo njihovog invaliditeta, zaslužuju posebnu pažnju svake zajednice.

„Sva njihova udruženja našla su mjesto u okviru opštinskog budžeta i mi smo, osim što im obezbjeđujemo materijalne troškove za rad, uvijek na usluzi i kada je prilika za druge vidove pomoći, kao i da se uposli neko od invalida. U lokalnoj upravi zaposleno je jedno slabovido lice i nekoliko invalida, obezbjeđujemo finanisiranje lijekova i stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida. Ali, mislim da nije dovoljno sve što činimo, imajući u vidu potrebe invalidnih lica“, istakao je Stevanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare