Raspisano pet konkursa u vrijednosti 345.000 KM

0

BANJALUKA – raspisalo je danas pet konkursa u vrijednosti 345.000 KM.

Ministarstvo će ove godine izdvojiti 80.000 KM za sufinansiranje studenata trećeg ciklusa akademskih studija pri izradi završnih radova, odnosno doktorskih disertacija.

Ovim iznosom biće sufinansirana 32 studenta trećeg ciklusa akademskih studija i to po sedam disertacija iz oblasti prirodnih nauka i inženjerstva i tehnologija, po pet iz oblasti medicinskih i zdravstvenih i poljoprivrednih nauka, četiri iz društvenih nauka, tri iz humanističkih i jedna doktorska disertacija iz oblasti umjetnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Konkursnu dokumentaciju kandidati treba da dostave u pisanoj i obavezno u elektronskoj formi /CD, DVD ili memorijski stik/ do 1. septembra.

Prema konkursu za sufinansiranje naučnih publikacija u 2021. godini, vrijednom 75.000 KM, biće sufinansirane naučne monografije, naučni časopisi i zbornici, a rok za prijavu je 1. septembar.

Isti iznos Ministarstvo je predvidjelo i konkursom za sufinansiranje programa unapređenja infrastrukture i nabavke opreme neophodne za naučnoistraživački rad u 2021. godini.

Uz prijavu na konkurs potrebno je dostaviti detaljan opis projekta unapređenja infrastrukture i nabavke opreme.

„Osim toga, uslov za konkurisanje je i potvrda o visini finansijskog učešća NI organizacije ili drugih relevantnih subjekata, sa navedenim iznosom i procentom od ukupne vrijednosti opreme, kao i specifikacija neophodne opreme sa tačnim nazivom“, dodaje se u saopštenju.

Vrijednost te opreme ili dijela opreme „mora biti usaglašena sa planiranim sredstvima Ministarstva za ove namjene i ne smije biti veća od 10.000, a uslov za prijavu na konkurs koji je otvoren do 1. septembra su najmanje tri ponude“.

Konkurs za sufinansiranje programa međunarodne naučnoistraživačke saradnje u 2021. godini vrijedan 50.000 KM odnosi se na učešće u naučnoistraživačkim programima EU.

Za stimulisanje učešća naučnoistraživačkih organizacija iz Republike Srpske u okvirnim programima EU za istraživanje i razvoj Ministarstvo finansijski podržava naučnoistraživačke organizacije upisane u Registar naučnoistraživačkih organizacija.

Ministarstvo za učešće u okvirnim programima sufinansira pripremne aktivnosti na izradi projektnih prijedloga i odobrene projekte pri čemu se daje prednost prijavama za program Horizont.

Konkurs je otvoren do 30. septembra.

Konkursom za finansijsku podršku inovatorstvu u Republici Srpskoj za 2021. godinu Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo ove godine predvidjelo je ukupno 65.000 KM, i to 40.000 KM za organizacije inovatora i 25.000 za inovatore.

Prijave na ovaj konkurs se primaju do 31. avgusta.

Više informacija o svim raspisanim konkursima kao i potrebne obrasce zainteresovani mogu da nađu na internet stranici Ministarstva.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Vlada RS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare