Raspisan konkurs za dodjelu stipendija iz fonda „Dr Milan Jelić“

0

BANJALUKA – Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske raspisalo je konkurse za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu iz Fonda „Dr Milan Jelić“ u akademskoj 2022/2023. godini.

Prema prvom konkursu, studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj i BiH biće dodijeljeno ukupno 80 stipendija u mjesečnom iznosu od 400 KM.

Studentima na univerzitetima u inostranstvu biće dodijeljeno ukupno 45 stipendija i to u mjesečnom iznosu od 500 KM za sve koji studiraju na fakultetima u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, odnosno po 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu.

Prilikom konkurisanja studentima će se vrednovati ostvareni rezultati u nauci i umjetnosti, rang visokoškolske ustanove u Times Higher Education World University Rankings /THE/ i/ili Shanghai Ranking, prosječna ocjena i godina studija, kao i položeni ispiti iz prethodne akademske godine.

Studentima drugog i trećeg ciklusa studija iz Fonda „Dr Milan Jelić“ biće dodijeljeno po 11 stipendija u iznosu od po 5.000 KM za drugi, odnosno 10.000 KM za treći ciklus, saopšteno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Kriterijumi za vrednovanje prijava za stipendiranje studenata su ostvareni rezultati u nauci i umjetnosti, rang visokoškolske ustanove u Times Higher Education World University Rankings /THE/ i/ili Shanghai Ranking i prosječna ocjena sa prethodnog ciklusa akademskih studija.

Rok za prijavu na konkurse je 17. novembar, a tekstovi konkursa nalaze se na internet stranici Fonda „Dr Milan Jelić“ fondmilanjelic.org i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Godišnji grant za dodjelu stipendija studentima iz Fonda „Dr Milan Jelić“ iznosi 750.000 KM.

Iz Ministarstva napominju da je od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija Fonda „Dr Milan Jelić“ studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na univerzitetima u Srpskoj, BiH i visokoškolskim ustanovama u inostranstvu dodijeljeno ukupno 2.642 godišnjih stipendija u iznosu većem od 12,8 miliona KM.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare