Raspisan konkurs za 14. Međunarodni filmski festival

0

ISTOČNO SARAJEVO – Produkcija „Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva raspisala je konkurs za takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar 2020“, koji bi trebalo da bude održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom „Festival bez maske!“.

„Moto Festivala nas podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja, težnju manifestacije da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja, u nadi da dolazi bolje vrijeme za filmsku umjetnost i kolektivni doživljaj filma u bioskopu, nakon što se epidemija virusa korona završi“, izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je navela da pravo učešća na Festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine, a rok za prijavu je 25. avgust.

Prema njenim riječima, filmovi će se takmičiti u pet festivalskih selekcija: „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; „Kratke priče“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i „Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

„I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat kneza Pavla, za ostale festivalske selekcije i Gran-pri za najbolji film“, istakla je Štifanićeva.

Ona je dodala da je planiran i bogat takmičarski i prateći program Festivala, sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta.

U okviru pratećeg programa festivala planirano je održavanje Filmske škole „Prvog kadra“ sa radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programi posvećeni laureatima, velikanima domaćeg filma, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

Svi zainteresovani za više informacije i uslove konkursa mogu posjetiti zvanični sajt Festivala: www.lutfest.com.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare