Rano otkrivanje preduslov za uspješno liječenje raka dojke

0

ISTOČNO SARAJEVO – Prevencija i rano otkrivanje raka dojke osnovni su preduslov za uspješno liječenje ove bolesti – jedinstven je stav učesnika stručnog skupa o temi „Maligna bolest dojke“ koji je danas održan u Istočnom Sarajevu.

Hirurg sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu Dragan Milutinović smatra da su programi ranog otkrivanja i prevencije raka dojke jedini način da se postigne veliki procenat uspješnosti izlječenja ove bolesti.

„Još ima žena koje se ljekarima javljaju sa uznapredovalom bolešću, što je nedopustivo u vremenu u kojem živimo. Naše žene moraju da se počnu vaspitavati iz osnovne škole da je odlazak jednom godišnje kod ginekologa nešto normalno. Kad to budemo usvojili kao normu ponašanja, imaćemo šansu da na vrijeme otkrivamo ovu bolest i efikasno je liječimo“, izjavio je novinarima Milutinović.

On je ukazao da je potrebno da dostupnost mamografskih pregleda bude veća, a ne da se na to čeka u redovima.

Konstatujući da je primjetan veći broj pacijenata sa ovom bolešću, Milutinović je istakao da postoji dilema da li je to zbog porasta bolesti ili se ona u sadašnje vrijeme ranije otkriva.

I predstavnik Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zdravko Ždrale smatra da akcenat u liječenju ove bolesti mora da bude na njenom ranom otkrivanju, gdje je preventiva najbolji lijek.

„Ako već do bolesti dođe, rano otkrivanje raka dojke je izlečiva bolest“, ističe Ždrale.

Podsjećajući da je danas rak dojke jedan od vodećih maligniteta u humanoj populaciji, a u ženskoj populaciji bez konkurencije, on smatra da napori stručne i kompletne javnosti na ovom polju moraju da budu ekstremno povećani.

On se zalaže da mamografski pregledi kod žena počnu već od 40. godine. Ždrale ističe uspješnu saradnju Instituta sa ustavnovama u Republici Srpskoj i BiH koje se bave ovom problematikom i nada se da će ta izuzetna saradnja biti i proširena.

Željko Stanojkovski, specijalista opšte hirurgije koji živi i radi u Italiji, rekao je da je cilj današnjeg skupa da se vidi koje su najnovije i savremene dijagnostičke i terapeutske metode, jer je riječ o najčešćem tumoru kod žena i najčešćem uzroku smrti od malignih oboljenja.

Navodeći da se dijagnostika znatno promijenila i da je najbitnije rano otkrivanje tumora dojke, Stanojkovski je saopštio da je prema statističkim podacima u Italiji u 2012. godini 87 odsto žena izliječeno od tumora dojke koji je otkriven u ranoj fazi.

Prema njegovim riječima, znatno je napredovala i hirurška tehnika, pa je danas moguće kompletno rekonstruisati odstranjenu dojku.

„Inovtivne hirurške tehnike otišle su toliko daleko da se može povratiti estetski izgled žene“, naglasio je Stanojkovski.

Prema njegovim riječima i u dijagnostici i u hirurgiji u ovoj oblasti svijet je u odnosu na ove prostore daleko otišao, i mada se to pokušava stići, to nije toliko jednostavno.

Tokom skupa predstavljeno je i novoformirano dobrovoljno, nevladino i neprofitno Udruženje žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Agata“ iz Istočnog Sarajeva koje je osnovano s ciljem da pomogne ženama oboljelim od raka dojke i pruži im svaku moguću podršku tokom liječenja i oporavka.

Predsjednica Udruženja Dragana Todorović istakla je da se ukazala potreba da na području Istočnog Sarajeva bude osnovano ovakvo udruženje, jer je sve više žena sa ovim problemom.

„Cilj udruženja je da žene pomognu jedne drugima“, rekla je Todorovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare