Raj za turiste, istoričare i planinare

0

VLASENICA – Vlasenica, sa nešto više od 12.000 stanovnika, ugnijezdila se na obroncima Javor planine, na nadmorskoj visini od 680 metara, u okruženju četinarskih i listopadnih šuma i u svojim njedrima čuva mnoge priče iz srpske istorije, ali i prirodne ljepote koje su mamac za planinare iz regiona i svijeta.

POHOD U PJENOVAC

Planinarski „Pohod u Pjenovac“ je najprepoznatljivija manifestacija u Vlasenici, ali i najmasovnija. Organizuje je Planinarsko-ekološko društvo „Acer“.

Ovo udruženje markiralo je oko 250 kilometara planinarskih staza koje povezuju vrhove Javora, kanjone Lukavice i Drinjače, vodopade Vrelo i Skakavac, tvrđave Veledin, Komić grad, Perin grad, manastire Lovnicu, Papraću, Pjenovac, crkvicu na Rudištima, Ružinu vodu, Studeni Jadar.

Sa visokom koncentracijom ozona u vazduhu, Vlasenica je poznata i kao vazdušna banja.

„Osim stogodišnjih bukava, jela, borova i smreke, ovdje se može naići i na primjerke Pančićeve omorike. Posebno su interesantna stabla stogodišnjih javora koje stanovništvo Vlasenice od vajkada koristi za pravljenje muzičkih instrumenata“, rekao je Srni vršilac dužnosti Turističke organizacije opštine Vlasenica Zoran Đurić.

Neposredno iznad Vlasenice uzdiže se brdo Viselac, Jugoistočno od Vlasenice je još jedno brdo Javor-gore, Orlovača, udaljeno svega jedan kilometar, zajedno sa Viselcom ukras Vlasenice i zanimljivo uzvišenje sa puno zelenila i prijatnog hlada koje turisti rado koriste za poludnevne šetnje, dodao je Đurić.

STARI GRAD VELEDIN

Đurić je Srni izjavio da Vlasenica iz svoje ponude može da izdvoji i neke kulturno-istorijske cjeline koje misterioznim izgledom i bogatom prošlošću privlače radoznale posjetioce, kao što je stari grad Veledin, smješten zapadno od gradskog naselja, na sjeverozapadnim obroncima Javor planine. Na sjeverozapadu od Veledina je vrh Kom, južno je Suvi vrh, a istočno Kobiljača.

„Veledin je posebno atraktivan za pješačke planinarske ture, a iz pravca Vlasenice postoji markirana planinarska staza koja vodi pokraj rječica do Veledina“, priča Đurić.

Đurić je izjavio da posebnu prirodnu atrakciju turistima predstavljaju izvori Sedrice, Podgraca i Grabovice, te nešto udaljeni izvor Tišče. Ovi izvori grade izuzetne slapove, brzake i vodoskoke, koji su posebno atraktivni u vrijeme jesenjih i proljetnih kiša.

„Perin grad se nalazi nizvodno, u usječenoj kanjonskoj dolini Drinjače. Ovuda su prolazili veoma bitni srednjovjekovni putevi ka Zvorniku i Srebrenici. Da je ovo područje u kanjonu Drinjače bilo i drugim narodima interesantno govore i dobro očuvane nekropole bogumilskih stećaka u blizini tvrđave i lokalitet Crkvište gdje su vidni ostaci nekadašnje crkve“, naveo je Đurić.

U blizini tvrđave, uz sam tok rijeke Drinjače, nalazi se izvor tople vode i u jednom dijelu toka ubetonirane velike željezne alke, za koje su po legendi nekada vezivani brodovi. Zbog nepristupačnosti terena detaljnija ispitivanja izvora tople vode nisu vršena, ali svakako sa ostalim prirodnim motivima daje poseban značaj za ljubitelje netaknute prirode planinare, alpiniste, ribolovce, splavare, lovce.

MANASTIR SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA

Manastir Svetih apostola Petra i Pavla se nalazi na dominantnom mjestu u Vlasenici. Podignut je 1889. godine, a 2004. godine dograđena je manja pomoćna crkva i spomen-česma.

Manastir Rudišta je građen odmah po završetku manastira Svetih apostola Petra i Pavla.

GROBNICA ZA 153 VOJNIKA ŠUMADIJSKE DIVIZIJE U BICI 1914. GODINE

Đurić je izjavio da se znamenita mjesta i spomen-obilježja u Vlasenici uglavnom vezuju za ratna dešavanja.

„Spomenik `Ružina voda` na kojem je izgrađena spomen-česma od ružičastog krečnjaka, u izuzetnom je prirodnom ambijentu. Česma je izgrađena kao spomen na bitku koja se odigrala 23. septembra 1914, kao i 15. juna 1942. godine.

Nedaleko od spomen-česme, nalazi se grobnica sa 153 poginula vojnika srpske vojske iz Šumadijske divizije, koji su poginuli u pomenutoj bici 1914. godine i neutvrđeni broj boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu“, priča Đurić.

Stotinu metara dalje nalazi se neuređeno groblje palih vojnika austrougarske vojske iz Prvog svjetskog rata.

Na Malom Igrištu, oko Ružine vode i na drugim mjestima još su vidljivi ostaci rovova iz vremena velike Drinske bitke u septembru 1914. godine u toku Prvog svjetskog rata. U tim rovovima i danas se mogu naći vojnički predmeti – šljem, bajonet, čutura, metalna kutijica koju je vojnik nosio o vratu i u kojoj je čuvao svoje ime.

JOŠ NIJE ISTRAŽENA JAMA – MOGUĆE MJESTO USTAŠKE LIKVIDACIJE SRBA I JEVREJA

Đurić navodi da se u sjeveroistočnom dijelu naselja Ružina voda, a nešto sjevernije od aktuelnog srpskog pravoslavnog groblja kraj magistralnog puta na Han Pogledu, postoji jedna jama.

Na osnovu nekih indicija i događaja, vjeruje se da su ustaše na tome mjestu u Drugom svjetskom ratu likvidirale neutvrđen broj Srba i Jevreja.

Ovo stratište još nije ispitano niti obilježeno.

Na padinama, uz magistralnu saobraćajnicu Beograd-Sarajevo nalazi se Spomen-groblje iz Drugog svjetskog rata. Godine 1961. je uređena spomen-postavka 16. istočno-bosanske proleterske brigade.

Spomenik „Ustanik“ je u centru grada. Postavljen je na granitnom postamentu 1958. godine.

Spomen-groblje iz proteklog otadžbinskog rata nalazi se u sklopu spomen-groblja iz Drugog svjetskog rata.

Spomen-soba palim borcima od 1992. do 1996. godine izgrađena je u znak sjećanja na pale borce u minulom ratu. Boračka organizacija i opština izgradili su sobu u sklopu Doma kulture.

ČETIRI PRIČE O PORIJEKLU NAZIVA VLASENICA

O nazivu Vlasenica u narodu se nailazi na čak četiri teorije.

Prema jednoj od njih, ime Vlasenica je nastalo od trave vlasulje, a prema drugom, kaže Đurić, ime je došlo po glasonošama, koji su, nekada stigli svoga cara i saopštili mu vijest o porazu njegove vojske. Prema tome, trebalo bi da je najprije glasilo ime ovoga mjesta Glasenica, a da je ono kasnije izmjenjeno u Vlasenica.

Prema trećem i najvjerovatnijem kazivanju, ovo je ime dato po brdu Vlasini, koje se nalazi nedaleko od ovog naselja sa zapadne strane.

Četvrta teorija o porijeklu naziva ovog naselja je od starog stočarskog stanovništva – Vlaha, koji su naseljavali ove prostore i prije dolaska Turaka, a koji nisu prihvatili islamsku vjeru. Otuda naziv i obližnjem brdu Vlasini, po kojem pojedini autori izvode tezu o porijeklu naziva Vlasenice.

U ovom brdsko-planinskom gradiću turisti danas mogu naći bogatu ugostiteljsku ponudu i smještaj. Mnoštvo restorana, kafića, dva noćna kluba, restorane brze hrane, pekare, hotel „Panoramu“, „Hotel M“ i brojni privatni smještaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare