Rafteri prikrivaju broj gostiju – povećati kontrolu

0

FOČA – Odbornici Skupštine opštine Foča konstatovali su da se moraju poboljšati kontrola prijavljivanja broja noćenja turista i naplata boravišne takse, koja je danas, odlukom većine odbornika, povećana sa jedne na 1,50 KM.

Istaknuto je da je evidentno da se stvarni broj turista prikriva, te da je nedopustivo da od 21 privrednog subjekta koji se u Foči bave raftingom, devet njih u prošloj godini nije prijavilo nijednog gosta, a da je ostalih 12 subjekata, na ime boravišne takse, opštinskoj Turističkoj organizaciji uplatilo svega 4.615 KM.

Ukoliko se uzme u obzir da od jedne KM takse 20 odsto ide republičkoj, a 80 odsto opštinskoj Turističkoj organizaciji dolazi se do ukupne brojke od 5.768 noćenja u 2014. godini u 21 rafting kampu, čiji su kapaciteti oko 1.100 ležaja.

Odbornike je o podacima u naplati boravišne takse upoznala zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović, koja je navela da su ukupni prihodi Turističke organizacije Foča po ovom osnovu u 2014. godini iznosili 11.980 KM.

Prema tim podacima, Nacionalni park „Sutjeska“ uplatio je 4.265 KM, Hotel „Zelengora“ 1.939 KM, Privredna jedinica „Drina“ pri KPZ Foča 1.075 KM, rafting klubovi 4.615, pansion „Makadam“ 30 KM i Motel „Bavaria“ 56 KM.

Ona je istakla da je kontrola broja noćenja turista u nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske i republičke tržišne inspekcije, ali i da opština učestvuje u nadzoru i da najčešće vikendom, kada je najviše gostiju, šalje inspekciju na teren.

Odbornici su ukazali da je broj gostiju najvažniji parametar na osnovu kojeg se mogu tražiti sredstva od viših nivoa vlasti za unapređenje turističke infrastrukture, te da, ukoliko se ne poveća efikasnost naplate, nema smisla zahtijevati izgradnju puta uz rijeku Taru.

Skupština je usvojila zaključak kojim podržava izvršnu vlast da posredstvom nadležnih institucija i svim raspoloživim sredstvima poveća stepen naplate boravišne takse.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare