Radulović: Sveti Sava i Sveti Simeon dva srpska putokaza

0
Radulović: Sveti Sava i Sveti Simeon dva srpska putokaza

ZVORNIK – Srpska pravoslavna crkva i srpska srednjovjekovna država djelo su podviga oca i sina, Svetog Save i Svetog Simeona, dva sveca i dva putokaza nacionalne istorije Srba, rekao je večeras u Zvorniku književnik iz Novog Sada Selimir Radulović.

Radulović je na Svetosavskoj akademiji, posvećenoj prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, rekao da se srpstvo održalo do današnjeg dana zahvaljujući vjekovnom oslanjanju na tradicije najmoćnije države u istoriji Srba, na tradicije srpske srednjovjekovne države.

„U svemu tome, uloga Srpske pravoslavne crkve je nemerljiva, ona je, za ovih osam vekova, bila i ostala stožer srpstva“, rekao je Radulović i naglasio da je sklad duhovnog i svetovnog poretka, gdje je crkva bila moralni korektiv vlasti, a vladar bio vladar sa svim hrišćanskim odlikama, dio srpske narodne, svetosavske tradicije.

Prema njegovim riječima, usađujući Hrista u srce i dušu srpskog naroda, potvrđujući apostolsku riječ da je čovječanstvo jedno ogromno i razgranato drvo, čiji je korijen Hristos, a da su pojedini narodi samo grane tog drveta, Sveti Sava je, utemeljujući Srpsku pravoslavnu crkvu, svoj narod učinio dostojnim čedom pravoslavne porodice Hrišćanstva.

„Država i crkva su se, vremenom, za naš narod stopile u jednu celinu, kao delo preporođajućeg narodnog duha, koji je uspevao da iznađe punu meru saglasja između ovozemaljskih vrednosti i večnih istina, koje je pripovedala njegova crkva“, rekao je Radulović, koji je upravnik Biblioteke „Matice srpske“.

On je istakao da je Sveti Sava jedan od izabranih zastupnika i davalaca nade i ljubavi, koji je pleme svoje sklanjao od zavodljive slave zemaljske, čuvajući ga od privezanosti za prolazno.

„Sveti Sava je pastir koji znavaše, kad se izađe iz zidina tela, iz života kratkog, zemaljskog, koji se u Pismu neprolaznom i ne naziva životom, već stranstvovanjem, besputicom kroz zemlju izgnanstva našega, i muke naše, kroz zemlju stradalja i plača – kako načiniti srce bogoljubivo od srca greholjubivog, srce čisto od srca slasti“, rekao je Radulović.

On je na Svetosavskoj akademiji, koja se održava u okviru „Svetosavske nedjelje“, naglasio da lik Svetog Save, od Boga poslatog zaštitnika Srba, sija svetim životom kao vječno sunce.

Protojerej-stavrofor Vidoje Lukić je, u ime NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagosiljao Svetosavsku akademiju, sa željom da Sveti Sava osvane na radost svih svetosavaca, koji sutra treba da se okupe na svetosavskoj Svetoj liturgiji.

U okviru Svetosavske akademije učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izveli su dramski i recitatorski program, a nastupio je dječiji i hor Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“.

Na Savindan, sutra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve biće služene svete liturgje, dok će se školama proslavljati školska slava Sveti Sava.

Svetosavskim balom, na kojem će nastupiti beogradska glumica Ivana Žigon, u subotu, 3. februara, biće završena manifestacija „Svetosavska nedjelja“.

Organizator „Svetosavske nedjelje“, koja je počela 23. januara, je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Crkvena opština Zvornik i Dom omladine, dok je pokrovitelj Gradska uprava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments