Radović: Pripremiti djecu za bezbjedan dolazak u školu

0

ZVORNIK – Na putevima u Republici Srpskoj tokom sedam mjeseci ove godine poginulo je šestoro djece, od kojih troje do sedam godina, dvoje od sedam do 14 i jedno od 14 do 18 godina, izjavio je danas direktor Republičke agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Radović je, povodom preventivno-edukativne aktivnosti pod nazivom „Vozači, škola je za nas oprez je za vas“, koja se sprovodi u zvorničkim osnovnim školama „Petar Kočić“ i „Sveti Sava“, rekao novinarima u Zvorniku da prošle godine nijedno dijete nije stradalo kao pješak, ali da je sedmoro poginulo u vozilima, gdje su odrasli bili odgovorni za njihovu bezbjednost.

Iznoseći statističke podatke, Radović je naveo da je za sedam mjeseci ove godine na putevima Republike Srpske poginulo 91 lice, dok je 410 teško povrijeđeno, a u istom periodu 2014. godine poginula su 64 lica.

„Zato je zadatak svih koji rade na bezbjednosti saobraćaja da djecu uče, ne samo u septembru, nego cijele godine, o bezbjednom dolasku u školu i nazad kući, odnosno da se djeca nauče da se bezbjedno ponašaju u saobraćaju“, rekao je Radović.

On je dodao da je djeci podijeljen edukativni materijal, odnosno bukvar sa 10 lekcija koje život znače, da ih učitelji i roditelji uče šta su trotoar i kolovoz, kako se i gdje bezbjedno prelazi ulica, kao i majice, svjetloodbojni predmeti, rasporedi časova i edukativni leci.

Radović je istakao da učenike škola priprema za život, a da svi ostali koji rade na bezbjednosti saobraćaja treba da ih pripreme za učešće u saobraćaju, jer je on dio života.

„Učenicima osnove škole `Sveti Sava` prikazana je i predstava za djecu pod nazivom `Mirka – pješke bez greške`, koju su izveli glumci Dječijeg pozorišta iz Banjaluke“, rekao je Radović i pojasnio da predstava doprinosi unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece ranog školskog uzrasta.

Prema njegovim riječima, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske je zajedno sa resornim ministarstvom pokrenula projekat koji se odnosi na bezbjedan dolazak djece u školu i njihov bezbjedan povratak kući, te se analizira kojim putem djeca u svojim lokalnim sredinama idu do škole i nazad.

„U ovaj projekat su uključene jedinice lokalne samouprave kako bi se ti putevi kojim djeca idu obilježili i učinili bezbjednim, da se sklone sve prepreke i vozila koja se nalaze na trotoarima, kako bi djeca nesmetano mogla da se kreću“, rekao je Radović.

On je naglasio da je neophodno da vaspitni radnici i roditelji stalno savjetuju djecu koja su mjesta najbezbjednija za prelazak, odnosno kojim putevima je najbezbjednije da se kreću.

Radović je rekao da je Agencija za bezbjednost saobraćaja uputila pismo jedinicama lokalne samouprave u kojem se naglašava šta je najbitnije uraditi na početku školske godine kada je riječ o bezbjednosti djece u saobraćaju, te naveo obilježavanje horizontalne signalizacije u zoni škola, te da škole moraju biti ograđene i dobro osvijetljene, kao i da se održe sastanci sa direktorima škola o bezbjednosti djece.

„Posebno se apeluje da zone kretanja pješaka ne smiju biti zauzete i uzurpirane parkiranim vozilima, kontejnerima i drugim preprekama, a sve s ciljem bezbjednog kretanja pješaka, prvenstveno djece“, rekao je Radović.

On je najavio da će sutra za učenike osnovnih škola u Bratuncu biti realizovane preventivno-edukativne aktivnosti pod nazivom „Vozači, škola je za nas oprez je za vas“.

U aktivnostima u vezi sa bezbjednosti saobraćaja učestvuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske, te lokalne samouprave.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare